Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Waterbehoefte avocado staat in verhouding tot haar hoge voedingswaarde

De avocado is het superfood van de éénentwintigste eeuw geworden. Dankzij technologische ontwikkelingen heeft de avocadosector haar watervoetafdruk de afgelopen jaren aanzienlijk weten te verkleinen. Er is geen ander voedingsmiddel dat dezelfde voedingswaarde per liter verbruikt water levert. 

De hoeveelheid water die nodig is voor de teelt van avocado's is de afgelopen jaren geoptimaliseerd. Momenteel varieert de waterbehoefte voor het telen van één kilo avocado's tussen de 600 en 700 liter. Technische verbeteringen op het gebied van irrigatie en zorgvuldige monitoring van de groei hebben het voorbije decennium bijgedragen aan een verlaging van het waterverbruik met 300 tot 400 liter. 

 

Het huidige waterverbruik lijkt misschien aan de hoge kant maar als men het vergelijkt met andere fruitsoorten, zoals bananen (790 liter) of appelen (822 liter), dan zit dat van de avocado onder het gemiddelde. De teelt van graan en rijst vereist 2.500 liter per geproduceerde kilo. Bij voedsel van dierlijke oorsprong, zoals kip en rundvlees, loopt de waterbehoefte op tot wel 4.325 tot 15.415 liter, zo blijkt uit onderzoek van het Institution of Mechanical Engineers (IME). 

De wereldwijde avocadoteelt nader bekeken 
De avocado is een fruitsoort die zich aan kan passen aan verschillende klimaatzones op aarde. In een groot aantal gebieden waar de avocado nu wordt geteeld, valt volop neerslag en is er geen irrigatie nodig. De meeste teeltbedrijven in Zuid-Afrika maken gebruik van uiterst efficiënte irrigatiesystemen. In Israël gebruiken avocadotelers ontzilt water om hun gewassen te irrigeren en in Peru worden avocadoplantages geïrrigeerd met smeltwater uit het Andesgebergte. 

"De avocadoteelt is de afgelopen jaren veel milieuvriendelijker geworden dankzij onderzoek en ontwikkeling binnen de sector. Er wordt niet alleen gebruikgemaakt van natuurlijke waterbronnen maar ook van efficiëntere irrigatiesystemen waardoor verspilling van water wordt voorkomen," zegt Xavier Equihua, directeur van de WAO. 

 

Avocado's zijn even rijk aan voedingsstoffen als dat ze duurzaam zijn
Per 100 gram levert een avocado 167 calorieën, 485 mg kalium, 73,23 gram water, 52 mg fosfor, 29 mg magnesium, 12 mg calcium en vitamine A, C, E en K. Bananen en appelen leveren respectievelijk 90 en 52 calorieën. 

Wanneer men kijkt naar de tomaat, de groente waarvan de teelt het minste water vergt, levert deze een minimale hoeveelheid voedingstoffen in vergelijking tot de avocado. De tomatenteelt vereist weinig water maar de energiebijdrage is niet proportioneel. 

Voor meer informatie:
World Avocado Organization
Email: info@worldavocadoorganization.com
www.avocadofruitoflife.com 

Publicatiedatum: