Ricadro Kotze, BothaRoodt

Krappe markt Zuid-Afrikaanse avocado's maar aanvoer uit Tzaneen zal snel toenemen

De beschikbaarheid van Zuid-Afrikaanse avocado's is beperkt, zegt Ricardo Kotze, avocadospecialist bij het marktbureau BothaRoodt op de groothandelsmarkt in Johannesburg. 

"We hebben de eerste Fuerte-avocado's binnengekregen, voornamelijk uit Tzaneen. We hebben ook enkele pallets uit Kenia ontvangen maar we hebben niet de aantallen die we normaal in deze tijd van het jaar hebben."

Nu het lossen van Spaanse avocado's vertraging oploopt vanwege de wind in de haven van Kaapstad zien rijperijen zich genoodzaakt om avocado's op markten of direct bij telers af te nemen. 

Ricardo vertelt dat er vorig jaar veel meer vroege Fuerte-avocado's op de markt waren. Dit jaar moeten avocadotelers in Limpopo wat langer wachten voor het vocht- en oliegehalte op peil is. "De avocado's hebben wat meer tijd nodig en dankzij deze lage aanvoer gedurende twee tot tweeënhalve week zijn de prijzen goed op peil gebleven."

Hij merkt op dat de kwaliteit en rijpheid van het fruit op de markt streng gecontroleerd wordt door medewerkers van de South African Avocado Growers' Association (SAAGA). "Inkopers op markten hechten veel waarde aan de kwaliteit en ik ben blij met deze extra controles zodat we zeker kunnen zijn van kwaliteit van vroege avocado's."

De gemiddelde prijzen bedragen momenteel €11,90-€13,50 per doos maar Ricardo verwacht dat de prijs in de loop van de komende weken zal dalen naar €6,20-€7,28 per doos. 

"Bij aanvang van het seizoen waren er grote maten van de late Fuerte-rassen beschikbaar maar het seizoen zal starten met kleinere maten."

"Vorig jaar was verschrikkelijk omdat de aantallen lager waren. Een aantal telers heeft mij laten weten dat dit een zeer goed jaar zal worden, terwijl anderen nog liever een slag om de arm houden. Je weet maar nooit, één hagelstorm kan al een groot verschil maken en ook de aantallen uit Zuid-Amerika hebben effect op onze exportmarkt."

Vorig jaar is de export van Zuid-Afrikaanse avocado's naar het Midden-Oosten verder aangetrokken en dit zal voor voor telers de druk wat van de lokale markt halen nu er een grote oogst verwacht wordt. 

Ricardo beschouwt €3,60-€4,10 als een goede gemiddelde prijs voor een doos avocado's tijdens het piekseizoen. 

 

Voor meer informatie:
Ricardo Kotze
BothaRoodt Fresh Produce Agency
Tel: +27 11 613 6981
Email: kotzeric@gmail.com
https://growfreshproduce.co.za/


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven