Federico Bazán Rezza, manager ABM:

"In Spanje kunnen het waterverbruik en de teeltkosten nog verlaagd worden"

“Om de kosten te drukken, kan de teler gebruik maken van innovatieve tools. Het gaat vaak om producten die helpen om water te besparen. Dat bevordert de duurzaamheid en alle schakels in de keten halen er voordeel uit”, zegt Federico Bazán Rezza, manager van het Spaanse Agro BioMediterranean (ABM).

“We hebben een biologisch afbreekbaar organisch polymeer ontwikkeld dat wordt gebruikt bij druppelirrigatie en traditionele beregening. De nieuwigheid aan het product is de lage dichtheid. Zo raken geen druppelslangen of druppelaars verstopt zoals bij andere producten. We hebben dé oplossing gevonden voor de verstopte druppelaars”, beweert Federico Bazán.

“Het wordt vooral in de kas gebruikt, maar het werkt ook uitstekend in plantenkwekerijen, akker- en bosbouwgewassen, tuinen, gazon (golfbanen), enz. Het heeft een groot vermogen om water te absorberen, vast te houden en geleidelijk af te geven, waardoor de waterstress van planten wordt vermeden”, legt Federico uit.


Van links naar rechts: Nieves Peñalver,  Mika Macovei, Federico Bazán en Alexey Belostotskiy.

“Het product dringt door in de aarde, nestelt zich dicht bij de wortels, neemt het water op en houdt de meststoffen vast. De absorptiecapaciteit is meer dan 100 keer de eigen omvang. Niet alleen wordt het verlies van water en meststoffen door filtratie vermeden, maar ze worden zelfs in de buurt van de wortels gehouden. Kortom, voedsel op aanvraag”, legt de manager van ABM uit.

Met behulp van vochtigheidsmeters kan de waterbehoefte van de plant worden gemeten: "0" duidt aan dat de plant zich in optimale hydratatieomstandigheden bevindt, terwijl waarden dicht bij "30" betekenen dat de plant water nodig heeft.

Vochtigheidsmeter bij een plant in optimale omstandigheden met oplossing

Vochtigheidsmeter bij een plant zonder oplossing

“Momenteel kunnen we spreken over 50% waterbesparing en 30% meststofbesparing. Het product blijft werkzaam gedurende 25 dagen”, zegt Federico Bazán.

"Ons huidige product is biologisch afbreekbaar en we zijn bezig met de ontwikkeling van een bioproduct dat we tegen 2021 willen lanceren," kondigt hij aan.

Het jonge bedrijf biedt ook meerdere tools aan voor de verschillende stadia van de keten. Het verschaft technische service over heel Spanje en reikt oplossingen aan voor het bewaren en transport van groenten en fruit. Zo helpt het bedrijf met zijn ethyleen absorbeerders, thermografen en omgevingscontrolesystemen dat de groenten en fruit in optimale staat op hun bestemming komen.

Voor meer informatie:
Federico Bazán
ABM Agro BioMediterranean
C/. Transformador 2
30007 Casillas (Murcia) - Spanje
Tel: +34 868 08 14 96
Mobiel: +34 638 30 55 29
info@agrobiomediterranean.eu
www.agrobiomediterranean.eu


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven