Zuid-Afrikaanse lychee-oogst vroeg van start en kleiner als gevolg van zonnebrand en barsten

Tekort aan lychee op Europese markten dreigt

Het verloop van het Zuid-Afrikaanse lycheeseizoen 2019-2020 is niet om over naar huis te schrijven en dat is erg jammer omdat er een goede oogst verwacht werd, zegt Pierre Pieters van Core Fruit. "De zes dagen met temperaturen boven de 40°C en een luchtvochtigheid van 10% die we vorige maand beleefden, hebben het fruit als het ware 'geroosterd'," zegt hij. In Lowveld steeg het kwik in deze periode zelfs tot 46°C.

"Het is vrijwel zeker dat retailprogramma's voor lychees in Europa met tekorten te maken zullen krijgen als gevolg van de lagere beschikbaarheid," zegt Pieters. 

“De zonkracht in de vroege teeltgebieden Malelane en Tzaneen was zeer sterk," bevestigt Ben Halliday van Agrilink, een bedrijf dat per luchtvracht lychees naar de Verenigde Staten exporteert. "De zonnige periode werd gevolgd door zeer welkome regenval. In de regio Tzaneen viel in totaal wel 100mm (met aanhoudende regen in de Kaap). De neerslag werd echter gevolgd door nog meer hitte wat heeft geleid tot het barsten van het fruit. 

In Tzaneen bedragen de verliezen als gevolg van zonnebrand en barsten in sommige lycheeplantages tot wel 60%, en in sommige gevallen zelfs 70%.

Bovendien begon het seizoen 14 tot zelfs 20 dagen eerder dan gebruikelijk in de late teeltgebieden. Waar handelaren het lycheeseizoen normaliter kunnen rekken tot week drie of vier zullen ze het dit jaar maar tot net na de kerstdagen redden.

Dreigende tekorten in Europa
Begin deze maand kwam het eerste schip met lychees uit Madagaskar in Europa aan. Dit is eerder dan normaal omdat het de Franse stakingen voor wilde zijn. Het schip was dan ook niet volledig geladen. Een tweede schip zal later deze week aankomen met een grote vracht ter compensatie van de eerste.

Naar verluidt zijn de lychees uit Madagaskar dit seizoen beter van kwaliteit dan vorig jaar.

"De aanvoer uit Zuid-Afrika is beduidend lager dan normaal," vervolgt Pierre. "De vroege markt zal stabiel zijn maar later zullen er vrijwel zeker tekorten ontstaan."

Hij vervolgt: "Ik verwacht dat de prijzen na de aankomst van nog meer product in week 52 zullen dalen. Zodra de markt echter merkt dat er sprake is van tekorten zullen de prijzen weer gaan stijgen."

Lychee Rhino beleeft dit seizoen debuut
In de Verenigde Staten, waar meer dan 80% van de Zuid-Afrikaanse lychees belanden bij klanten van Aziatische afkomst, en de periode rondom Chinese Nieuwjaar het meest ideale tijdstip van aankomst is, kan het fruit waarschijnlijk tot deze tijd worden bewaard. De kwaliteit is hiervoor goed genoeg," merkt Halliday op.

"De reacties op ons merk Rhino, dat we vorig jaar op de markt introduceerden, zijn uiterst positief. We hebben tot nu toe 150 ton (35.500 dozen van 4,5 kilo) verladen en dat zijn 8.500 dozen meer dan vorig jaar in deze periode. Dit komt omdat het seizoen eerder begonnen is. We verwachten uiteindelijk in totaal zo'n 2.500 dozen minder te exporteren dan aanvankelijk geraamd."

Rhino Lychee, Het Zuid-Afrikaanse lycheemerk voor de Amerikaanse markt (foto: Ben Halliday)

“Ik ben erg tevreden over het seizoen," vervolgt hij. "Ondanks de zonneschade en de vroege start van het seizoen zijn de verliezen verwaarloosbaar en is de kleurontwikkeling beter dan voorgaande jaren. De smaak is uitmuntend en dit merken we aan de feedback die we krijgen."

Lychees die naar de Verenigde Staten worden geëxporteerd, worden behandeld met zwavel en bestraald bij Gateway America in Gulfport, Mississippi. Van hieruit worden de lychees over heel het land gedistribueerd: van Miami, Boston, Chicago en New York tot aan de Westkust en dan met name Los Angeles. Dit drijft de logistieke kosten behoorlijk op. De telers van Rhino-lychees zijn samen gaan werken met Seasons Farm Fresh in de Verenigde Staten en zijn van plan om de markt verder te ontwikkelen zodra het transportprotocol rond is. 

 

Voor meer informatie:
Pierre Pieters
Core Fruit
Tel: +27 21 863 6300
pierre@corefruit.com
http://www.corefruit.com/

Ben Halliday
Agrilink
Tel: +27 11 390 2366
ben@agrilink.co.za
http://www.agrilink.co.za/


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.