Populariteit dadels neemt toe in aanloop naar feestdagen

Dadels behoren tot de belangrijkste producten die door Palestina worden geteeld en geëxporteerd. Dit jaar eindigde de oogst in oktober. Eind december zal ook het verpakken voltooid zijn. De dadelpalmen in Palestina zijn over het algemeen vrij jong en zullen dus naarmate ze ouder worden meer fruit voort gaan brengen. De dadeloogst in het land groeit jaarlijks met ongeveer 10% tot 15%.

Grotere aantallen en maten
Momen Sinokrot van Palestine Gardens vertelt over het dadelseizoen van dit jaar: "Dit jaar hadden we een zeer goede oogst, zowel in aantallen als wat betreft de maten, die groter dan normaal waren. De oogst groeide met 20% en dat is bovengemiddeld. Dit is te danken aan het gunstige weer. In de winter hadden we goede regenval en dat heeft geresulteerd in een hogere productkwaliteit."

Ondanks de grotere oogst van dit jaar zijn de prijzen stabiel gebleven. Sinokrot: "Het feestseizoen is een goed moment om de consumptie te peilen. Doorgaans is de consumptie in deze tijd van het jaar zeer hoog, dus als dat dit jaar weer het geval is dan betekent dat dat de prijzen de rest van het seizoen waarschijnlijk stabiel zullen blijven. Als de consumptie met kerst lager is dan gebruikelijk, dan zullen de prijzen in het nieuwe jaar dalen. We verwachten echter niet dat dit het geval zal zijn omdat we in de aanloop naar de feestdagen al veel product hebben afgezet."

Dadels worden een basisproduct tijdens de feestdagen
De dadelsector ziet de vraag op twee momenten in het jaar pieken, tijdens de kerst en Ramadan. "In de eerste helft van het seizoen is onze voorraad is al uitverkocht tijdens de feestdagen en de tweede helft van het seizoen loopt van januari tot april, wanneer de vraag sterk is vanwege de Ramadan. In de tussenliggende periodes is de vraag stabiel."

Hij voegt eraan toe: "We zien dat dadels steeds populairder worden als kerst- of nieuwjaarsgeschenk. Ons bedrijf biedt daarom ook geschenkverpakkingen aan. Deze zijn niet standaard en kunnen worden afgestemd op de eisen van de afnemer. We merken ook dat retailers meer ruimte in hun schappen vrijmaken voor dadels tijdens de feestdagen. Deze vaak fraaie displays trekken de aandacht van de consument en dat jaagt de consumptie verder aan."


Momen Sinokrot nam op 9 december deel aan de PalTrade B2B-meeting in Amsterdam.

Vraag neemt toe

Steeds meer consumenten zijn zich bewust van de gezonde eigenschappen van dadels en dat wakkert de vraag verder aan. Sinokrot: "Dadels zijn een verantwoorde suikervervanger en geven veel energie. Ze worden dan ook veel in energierepen verwerkt maar het is net zo effectief om ze zo te eten. Sommige mensen vergelijken dadels met energiepillen."

"Dadels zijn erg veelzijdig te gebruiken. Ze kunnen vers worden gegeten of verwerkt worden in gebak of siropen. In 2020 zal ons bedrijf een dadelpasta op de markt brengen. Dit zal een speciale productlijn worden die zowel in bulk als in retailverpakking aangeboden zal worden. De pasta is beschikbaar voor verwerkers om toegevoegd te worden aan allerlei producten en ook voor retailers zodat hun klanten het product ook thuis kunnen gebruiken," zegt Sinokrot tot slot.

 

Voor meer informatie:
Momen Sinokrot 
Palestine Gardens Agriculture Company
Tel: +972544738728 
Email: momen@palgardens.com  
www.sinokrotholding.com


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven