Overstromingen in Kenia brengen kruidenmarkt in gevaar tijdens drukste periode van het jaar

"We hebben zoveel regen nog nooit meegemaakt in deze regio's"

Het weer in Afrika vormt een uitdaging voor de kruidenmarkt, die momenteel de drukste tijd van het jaar beleeft. Saul Isaacs van Agriver, een Israëlisch bedrijf dat samenwerkt met telers in Israël en Afrika, legt uit waarom hij ook met telers in Kenia en Ethiopië samenwerkt. "De afgelopen jaren zijn telers in Afrika omgeschakeld van de bloemen- naar de kruidenteelt. De bloemenmarkt was vrijwel verzadigd maar de kruidenmarkt bood nog volop mogelijkheden en ruimte voor groei."


Zware neerslag in Kenia bemoeilijkt het oogsten van kruiden 

Hij vervolgt: “In Israël is het tegenovergestelde aan de hand. Hier stappen veel telers juist over op de teelt van andere gewassen. De arbeidskosten zijn in Israël veel hoger en kruiden zijn arbeidsintensieve gewassen. De kruidenteelt is er dus minder winstgevend.

Om deze reden werken we samen met telers in Israël en Afrika. Het is gunstig om met telers in diverse landen te werken omdat we in geval van problemen terug kunnen vallen op de aanvoer uit een ander herkomstgebied.

Zo ontvangen onze klanten momenteel munt uit Israël omdat de Keniaanse munt momenteel niet van topkwaliteit is. Door met diverse telers samen te werken, kunnen we de best mogelijke kwaliteit en een consistente aanvoer garanderen."

Overvloedige regenval in Kenia
Kenia en Ethiopië zijn getroffen door hevige regenval, die in Kenia zelfs tot overstromingen heeft geleid. Hierdoor is het voor telers erg moeilijk om hun gewassen te oogsten. Saul: "Zoveel regen hebben we in deze regio's nog nooit meegemaakt. We telen onze kruiden overdekt onder netten maar ook in de vollegrond. Dit is per product verschillend omdat sommige kruiden juist beter buiten groeien en andere beter binnen. De oogst wordt momenteel bemoeilijkt door het weer."


Bussen met arbeiders moeten door tractoren worden getrokken om hun bestemming te kunnen bereiken. 

“Telers kunnen de kruiden niet oogsten omdat de velden overstroomd zijn en ze de tunnels niet in kunnen omdat het te modderig en te nat is. Een ander probleem heeft te maken met de logistiek. Om bij de teeltbedrijven te kunnen geraken, moeten arbeiders met tractoren worden vervoerd. Dit geldt ook voor het vervoeren van product naar pakstations aangezien de wegen slecht begaanbaar zijn.

In sommige gevallen wordt er 's nachts geoogst omdat het dan vaak niet regent. Dit heeft echter gevolgen voor de kwaliteit. Een aantal kruiden dient op zeer specifieke momenten van de dag te worden geoogst om de meest optimale kwaliteit te kunnen garanderen," legt hij uit.


Zodra het 's nachts ophoudt met regenen, gaan de werknemers meteen aan de slag.

Logistieke problemen in Spanje
Het weer is echter op dit moment niet het enige probleem voor de kruidensector. Ook in Spanje kampt de sector met moeilijkheden. "Spanje ervaart veel hinder van de stakingen in Frankrijk. Het Spaanse product wordt per vrachtwagen vervoerd en moet Frankrijk door om Nederland en het Verenigd Koninkrijk te bereiken. De stakingen zorgen voor veel oponthoud en soms komt het product helemaal niet aan. Ik heb ook vernomen dat de kwaliteit van Spaanse en Marokkaanse kruiden niet al te best is als gevolg van regenval."

Proberen prijzen stabiel te houden
Al deze problemen maken het moeilijk voor leveranciers zoals Saul om het product tegen een vaste prijs te leveren. Saul: "Telers in Israël vragen nu hogere prijzen omdat de vraag zeer hoog is. Als we product in willen kopen, dan zullen we deze prijzen moeten betalen. We proberen ervoor te zorgen dat de prijzen voor onze klanten stabiel blijven maar soms is dit onmogelijk. Gelukkig hebben onze klanten hiervoor begrip."


Tunnel in Kenia is overstroomd.

Sterke vraag rondom kerst kan niet worden beantwoord
Ondanks alle problemen levert Agriver vrijwel dezelfde volumes als normaal. Het probleem is dat de vraag momenteel piekt. Saul: "We kunnen in de aanloop naar de kerst 70% tot 80% meer product leveren. Mensen staan in deze tijd van het jaar vaker in de keuken en willen bijzondere gerechten klaarmaken waar ze verse kruiden aan toevoegen. Vanwege de tekorten en problemen met het weer kunnen we dit jaar niet beantwoorden aan de sterke vraag in deze periode."

De week voor Kerst bereikt de vraag een piek. "De week waarin de Kerstdagen vallen, verloopt doorgaans rustig. 18 en 19 december zijn de drukste dagen en we zullen zien hoe die verlopen. Ik wil graag iedereen een zalig kerstfeest wensen," zegt Saul tot slot. 

 

Voor meer informatie:
Saul Isaacs
Agriver
Email: Saul.i@agriver.co.il 
www.agriver-freshproduce.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.