Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Jaco Lubbe, Sabie Valley Ginger, Zuid-Afrika

Zuid Afrikaanse gember krachtiger van smaak

In Zuid-Afrika lenen zich maar weinig gebieden voor de gemberteelt maar de Sabie Valley, in de buurt van Hazyview nabij het Kruger National Park, is bij uitstek geschikt voor de gemberteelt, vertelt Jaco Lubbe van het bedrijf Sabie Valley Ginger. 

Waar de rivieren de Sabie, Sabane en Mac-Mac samenkomen, telen de drie broers Lubbe nu al zo'n vijf jaar wat door marktagenten in Johannesburg 'de beste lokale gember' wordt genoemd.

"Er is volop bestraalde gember uit China en Taiwan op de markt, die voor veel lagere prijzen wordt verkocht dan lokaal geteelde gember maar in veel gevallen ook van lagere kwaliteit is. Veel afnemers geven echter de voorkeur aan de gember van Sabie Valley en het bedrijf kan daarom goed concurreren," vervolgt Jaco. 

Lokaal geteelde gember krachtiger van smaak dan importgember
“Kwaliteit wint het altijd," merkt Jaco op. "De smaak van onze gember is veel krachtiger dan die van importproduct. Uiteraard is ons product ook een stuk verser. Een deel van ons succes bestaat uit het zo snel mogelijk op de markt brengen van onze gember, binnen één tot twee dagen na de oogst. Importgember is minimaal een maand oud omdat deze bestraald wordt en de douane moet passeren."

Jonge gember voor de verwerking kan in april worden geoogst. Rijpere gember wordt vanaf de maand juni geoogst, wanneer de schil steviger is en het product langer kan worden bewaard. Niet geoogste gember kan tot wel zes maanden in vochtige grond bewaard worden tot het uitplanten weer begint. 

Foto: Jaco Lubbe

"We verladen ons product naar alle AGF-markten in het land, zelfs naar de kleine," vertelt Jaco. "We leveren daarnaast aan een aantal supermarkten maar onze doelmarkt zijn groothandelsmarkten. De vraag naar gember neemt duidelijk toe omdat het product enorm veel gezonde eigenschappen bezit en hieraan hechten mensen steeds meer waarde. We gebruiken zelf altijd gember. Mijn vader teelde tientallen jaren geleden al gember en ontwikkelde een voorliefde voor dit gewas en wij maken nu dankbaar gebruik van zijn grote kennis van de gemberteelt." 

Jaarronde aanvoer van gember
De broers zien de vraag naar het product stijgen en verwachten dat deze stijgende trend ook aan zal houden. Momenteel oogsten zij minimaal 400 ton per seizoen.

Jaco merkt op dat dat veel telers geprobeerd hebben om een slaatje te slaan uit de gemberteelt maar er snel de brui aan gaven toen zij erachter kwamen hoe arbeidsintensief de teelt is. Om deze reden is er nooit een lokale sector tot stand gekomen die groot genoeg is om in de binnenlandse vraag te voorzien, waardoor er ruimte voor importproduct is. 

Het doel van het bedrijf is om de markt jaarrond gember te leveren en uiteindelijk wil ze deze ook onder haar eigen merknaam gaan vermarkten. Momenteel wordt de gember veelal omgepakt in algemene verpakkingen waarop informatie omtrent de herkomst ontbreekt. Het bedrijf levert de gember voor de lijn gember- en wortelsappen van Rugani. 

Kurkuma en Galangal-gember
Dit jaar verdubbelt het bedrijf haar kurkuma-areaal en omdat de broers altijd al Galangal-gember wilden telen, starten ze dit jaar met de teelt ervan (foto rechts).

Elk jaar beplanten ze van augustus tot oktober zo'n 10 tot 15 hectare humusrijke grond met gember.

Met twee meter hoge micro-sprinklers worden tropische omstandigheden gecreëerd. Het is dan ook niet gek dat zowel boven als onder de grond tal van plagen op de loer liggen. De gewasbescherming is dan ook zeer intensief en het bedrijf hanteert een streng bioveiligheidsbeleid. 

Het oogsten gebeurt door twee man met een riek die aangekoekt is met modder. De gember wordt met een hogedrukspuit gereinigd, geborsteld en lelijke delen worden verwijderd. In totaal is men zo'n zes minuten per gemberwortel kwijt. 

Na het drogen wordt de gember verpakt in dozen van 5 of 10 kilo en bij een temperatuur van 10 tot 12 °C vervoerd.

De gemberstengels en heerlijke geurende bloemen (die te kort goed blijven om als snijbloem carrière te maken) worden gebruikt als mulch voor de 50 hectare macadamiabomen van het bedrijf. Ook teelt het bedrijf al meer dan vier jaar koffie en hoopt het nog voor het einde van het jaar haar eigen koffiebonenmerk op de markt te introduceren.

 

Voor meer informatie:
Jaco Lubbe
Sabie Valley Ginger
Tel: +27 82 429 0679
Email: jaco@indunaadventures.com
https://www.facebook.com/Sabie-Valley-Ginger-Health-141301159883776/

Publicatiedatum: