Philippe van Haelst

Perenhandelaar met twee rechterhanden

Tholen – In de loods van Philippe van Haelst in het Belgische Meerdonk staat een proefopstelling van een automatische kistenvuller. "Deze wordt volgend jaar, als de test naar wens verloopt, in bedrijf genomen,” vertelt Philippe, die altijd op zoek is naar verbeteringen in zijn bedrijf.

Philippe van Haelst

Bij Philippe lijkt innovatie voorop te staan. Zo zijn er zonnepanelen op het dak geïnstalleerd, is er een eigen, onbemande, boomgaardboor ontworpen voor het aanplanten van nieuwe bomen en werd bij hem in de loods een prototype van MAF Roda voor de kwaliteitscontrole van peren geïnstalleerd bestaande uit een automatische kistenlediger, optische sorteerder, grootkistvullers en de nodige inpaktafels. Met zijn onbemande boomgaardboor werd hij zelfs eerste bij een innovatiewedstrijd. “Als het kan zou ik naast de automatische sortering en kwaliteitscontrole van de peren ook robotarmen willen gebruiken om de peren in de kistjes te leggen,” vertelt Philippe. “Maar die technologie is nog niet zo ver. De innovaties die ik doorvoer zijn vooral om de kwaliteit van mijn product te garanderen al speelt het vinden van personeel ook zijn rol. De machines zorgen voor een uniforme beoordeling van de kwaliteit want de vraag of een peer te krom is, is natuurlijk discutabel.”

Inpakstation voor de peren

Inpakstation
Na de optische sortering van de peren volgt het inpakstation. “Voor de grote volumes heb ik een inpaklijn waarin de weegschalen enkel het onder- of overgewicht aangeven. Hiermee gaat het vullen van de kistjes sneller en door de positionering van de transportbanden is het ook beter voor de ergonomie van mijn werknemers. Voor de kleinere volumes maken we gebruik van de weegschalen. De klasse twee peren worden nog wel gecontroleerd door de werknemers omdat het voor de camera moeilijk is om de oppervlakkige schilafwijking te onderscheiden van een rotte plek.”

100% conference
Philippe vormt de zevende generatie in het familiebedrijf. “In 2012 begon ik mijn eigen bedrijf waarbij ik de focus heb gelegd op de teelt van conferenceperen,” vertelt Philippe. “Eerder hadden we nog appelen staan op de boomgaard maar daarmee valt niet te concurreren ten opzichte van het buitenland. De conferencepeer daarentegen gedijt nog altijd het beste in onze streek en is daarmee een sterk product op de markt. Het is inderdaad een risico om de focus te leggen op één product maar aan de andere kant kun je daar al je aandacht en energie in steken.”

De peren bij Van Haelst worden allemaal verkocht voor de eigen handel. “Het grootste deel van onze peren gaat naar Groot-Brittannië. Je zou zeggen dat ik blij ben met een uitstel van de Brexit eind oktober maar eigenlijk maak ik mij er geen zorgen over. Voor 2012 exporteerden we een groot deel van onze peren naar de Russische markt. De kennis van export buiten de EU hebben we dus in huis. Daarnaast exporteren we nog conferenceperen naar Kazachstan, Duitsland, Frankrijk en Spanje.”

Voor meer informatie:
Philippe van Haelst
PVHFruit
Molenhoekstraat 2
9170 Meerdonk


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.