Lychees en Peruaanse vijgen vullen momenteel het aanbod aan exoten aan

"Vroege seizoensstart bij Peruaanse ingevlogen mango's, aanzienlijk tekort aan avocado's"

Parallel aan het dalen van de temperatuur in Duitsland stijgt traditioneel het aanbod aan exotisch fruit. "Afgelopen week zijn de eerste Peruaanse ingevlogen mango's van het huidige seizoen gearriveerd, ongeveer twee weken eerder dan vorig jaar. Momenteel domineren de kleinere maten - 12 en 14 - de handel. Vanaf volgende week verwachten we echter ook dat we dikkere mango's, c.q. maat 10, aan te kunnen bieden", bevestigt Ugur Özkök, standleider bij exotenspecialist H. Ehmann Fruchthandels GmbH Nachf. uit Hamburg.

Naast de eerste Kent-mango's uit Peru zijn er ook continu ingevlogen mango's uit Braziliaanse teelt beschikbaar. "Brazilië is vooral nu circa 5-6 euro per colli goedkoper aangezien de Peruaanse producten nog wat schaars zijn. Ik neem aan dat deze situatie in de loop van de volgende week een beetje zal rechttrekken. Desalniettemin zijn de Peruaanse ingevlogen mango's altijd iets aromatischer en daarom zijn ze iets populairder bij de consumenten", schetst Ugur de situatie.

Peruaanse ingevlogen mango's (r) zijn vanwege de unieke smaak het populairst onder de consumenten. Het mango-assortiment wordt aangevuld met Braziliaanse ingevlogen mango's (de variëteiten Kent & Keitt) evenals verscheepte mango's. Ingevlogen mango's gaan overwegend naar de betere, gespecialiseerde retailers, verscheepte mango's gaan daarentegen eerder naar de gastronomie.


Op 1 januari 2018 heeft het huidige management de bestaande firma Ehmann overgenomen. Sindsdien heeft men de clientèle en de productkeuze aanzienlijk uit kunnen breiden. "We leveren tot aan Lübeck, Kiel en Rostock, evenals aan kleinere gastronomieleveranciers hier op het groothandelsterrein", aldus Ugur (l).

Avocado's: tekort op de markt
H. Ehmann Fruchthandels GmbH Nachf. geldt als erkende exotenhandelaar op de groothandelsmarkt in Hamburg en biedt zijn clientèle het hele jaar door avocado's en papaja's aan. Avocado's worden momenteel onder andere uit Kenia en Mexico afgenomen: "Vanwege een schaarste zijn de prijzen de afgelopen weken snel gestegen: de prijs van ready-to-eat avocado's ligt op 25-26 euro per 4kg in plaats van normaal gesproken 18-19 euro. Groene Hass-avocado's worden in de groothandel voor 20 euro per colli verhandeld, terwijl men normaal gesproken spreekt van prijzen rond de 10 tot 12 euro. Ik reken echter op een snelle prijsdaling tot aan eind november/ begin december", aldus Ugur. 

Rechts: Hoewel het zwaartepunt van de standverkoop bij H. Ehmann Fruchthandels GmbH Nachf. op exotisch fruit ligt, worden er ook continu allerlei soorten bessen verhandeld. Ugur: "Frambozen bieden we momenteel overwegend uit Portugal en Spanje aan. Bij de blauwe bessen hebben we deels al partijen van overzee, bijvoorbeeld uit Argentinië."

Nieuwe producten: lychees en vijgen van overzee
Naast de "reeds gevestigde" exotische fruitsoorten biedt het bedrijf de klanten ook bepaalde seizoensspecialiteiten aan. "De eerste lychees uit Colombia en vijgen uit Peru arriveren momenteel. Zulke bijzondere producten zijn richting kerst traditioneel zeer populair." Ook dit productsegment start normaal gesproken met ingevlogen producten, waarna er later in het seizoen ook verscheepte producten bijkomen. Het seizoen start met hoge prijzen, waarna de prijzen parallel aan het groeiende aanbod tot aan kerst geleidelijk aan zullen dalen. Beide speciale producten worden dan meestal tot in februari verhandeld, aldus Ugur.

Voor meer informatie:
H. Ehmann Fruchthandels GmbH Nachf
Großmarkthalle, Stand 354
Banksstraße 28, 20097 Hamburg
T: +49 (0) 40 33 62 88
F: +49 (0) 40 32 68 13
E-mail: ugur@ehmann-frucht.de    
www.ehmann-fruchthandel.de    


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.