"Grote verschillen dit seizoen tussen mangoproducerende landen in Zuid-Amerika"

Brazilië beleeft dit jaar een uitmuntend mangoseizoen. "Momenteel ontvangen we nog altijd mango's uit Brazilië en we blijven deze verhandelen zolang we kunnen," vertelt Greg Golden van het Noord-Amerikaanse Amazon Produce Network. "Ons bedrijf heeft zich geconcentreerd op het vermarkten van groot, vezelloos fruit en dit land kan fruit met beide kenmerken leveren. Brazilië maakt een buitengewoon goed seizoen mee. Een groot deel van de oogst is maat 9 of groter en we krijgen premium rassen binnen, zoals de vezelloze Keitt, Palmer en Kent."

Golden vertelt dat de zendingen mango's uit Brazilië nog drie weken door zullen gaan, zodat er tot medio december Braziliaanse mango's op de Amerikaanse markt zullen zijn. "Wanneer het importseizoen eenmaal achter de rug is, verwacht ik dat de export het record van de afgelopen tien jaar verbroken zal hebben." 

Tommy Atkins mango's uit Brazilië in een groot formaat 5-Down-doos. 

Kleine maten in Ecuador
De vooruitzichten voor Ecuadoraanse mango's zijn echter wat minder rooskleurig. Telers in Ecuador maken een moeilijk jaar door omdat zij kampten met een matige en late bloeiperiode. Het gevolg hiervan is dat het seizoen ook later aanvangt en de maten kleiner zijn, wat altijd weer een probleem is. "Dit jaar zullen de maten pieken bij 12. Bovendien komen de rassen Kent en Keitt dit jaar zo laat beschikbaar  uit Ecuador dat ze de markt niet zullen bereiken voor het seizoen van de Peruaanse Kent-mango's van start gaat. Ze hebben ook het ras Haden maar de maten hiervan liggen allemaal rond de 12/14, waardoor zij minder op zullen leveren," legt Golden uit. In het land worden voornamelijk Tommy Atkins mango's geteeld. "We zijn al begonnen met het importeren van Ecuadoraanse mango's maar in week 49, 50 en 51 zal de aanvoer uit het land een piek bereiken."Ze proberen een plafond te creëren door niet meer dan 270 ladingen per week te verladen om de markt niet te verpesten. Het zal echter voorkomen dat er in sommige weken meer fruit binnenkomt vanwege de timing van de aankomsten van de schepen. "Het zal geen eenvoudig seizoen voor ze worden maar we zullen er alles aan doen om er het beste uit te halen."

Biologische Tommy Atkins mango's uit Ecuador. Nieuwe stijl PLU die meer opvalt en garandeert dat ze op de juiste manier worden afgerekend bij de kassa.

Kijken reikhalzend uit naar Peru
Hoewel het seizoen in Ecuador momenteel haar piek nog niet eens heeft bereikt, kijkt iedereen nu al reikhalzend uit naar Peru. Dit land is echter alleen nog maar begonnen met het verpakken van Ataulfo-mango's en zal pas in de eerste week van december starten met het verladen van het ras Kent. Zo'n 95% van de Peruaanse mango-oogst bestaat uit Kent en de eerste zendingen worden half december in de Verenigde Staten verwacht. 

Leden van het Amazon-team brachten vorige week een bezoek aan hun grootste teeltpartner in Peru. Derde van links, Gilmar Mello, partner van Amazon en vierde van links David Ponce, manager telerscontacten voor Amazon. 


Voor meer informatie:
Greg Golden
Amazon Produce Network
Tel: 856-442-0410
greg@amazonprod.com
www.amazonprod.com


Publicatiedatum:
© /Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.