Deense importeur EMA's rekent op betere tijden

Gemberprijzen stabiliseren na problematische periode

Na een periode waarin de gemberprijs op de Europese markt lager was dan de kostprijs om het product uit China te importeren, lijkt de markt nu weer enigszins te stabiliseren. De prijzen zijn beter in balans en vanaf januari neemt de vraag doorgaans flink toe waardoor deze ontwikkeling hopelijk stand zal houden. 

De afgelopen maanden waren turbulent op de gembermarkt, volgens Kenneth Blicher, importmanager van het Deense importbedrijf EMA's. Het was nagenoeg onmogelijk om de importkosten terug te verdienen. "We hebben een paar uitdagende maanden achter de rug. Op de Chinese markt was de vraag sterk en waren de prijzen dan ook hoger dan die wij door konden berekenen aan onze consumenten in Europa. Het overaanbod en de zwakke vraag zijn nu gelukkig verleden tijd, waardoor de prijzen weer in evenwicht komen. De beperkte aanvoer uit China bood zelfs ruimte voor het aanbieden van  gember uit Peru en Brazilië."

EMA’s importeert al lange tijd gember uit China en wil dit graag zo houden omdat consumenten de smaak van Chinese gember waarderen en er duidelijk een voorkeur voor hebben.

“Wij denken dat dit komt omdat China een lange traditie heeft op het gebied van de gemberteelt. Zij beschikken over de juiste ervaring, technieken en kennis. De kwaliteit van hun product is stabiel en daar hechten de klanten van EMA's en in de rest van Europa veel waarde  aan," legt Blicher uit. 

"Consumenten verkiezen een herkenbaar product en verwachten dat de smaak, textuur en kleur van het product telkens weer hetzelfde zijn. Een andere belangrijke factor is de kwaliteit. Aangezien we ieder jaar 80 tot 100 containers importeren, is het cruciaal dat de kwaliteit van de gember zo consistent mogelijk is."   

De teeltbedrijven en leveranciers van EMA's in China zijn momenteel begonnen aan de oogst van 2020. De importeur verwacht dat de eerste gember eind december verladen zal worden en in februari Europa bereikt. 

EMA's heeft dit jaar een speciale doelstelling weten te realiseren. "Op onze website hebben we een plastic saving tracker, waarmee we bijhouden hoeveel plastic we vervangen hebben door andere verpakkingsmaterialen, zoals kartonnen dozen. Het reduceren van plastic verpakkingen is een veelbesproken onderwerp onder Europese consumenten en ik ben blij mee te kunnen delen dat we ons streefaantal dit jaar al hebben bereikt, terwijl we hier het hele jaar voor hadden uitgetrokken. We doen dit niet alleen om ons gunstig op de markt te positioneren maar ook voor het behoud van onze planeet," aldus Blicher. 

Voor meer informatie:
Kenneth Blicher
EMA’S A/S
Tel: +45 86 17 30 44
Email: kenneth@emas-int.com
www.emas.dk


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.