Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Rewe Group test eetbare coating op exoten

De Rewe Group test als eerste in Duitsland 'coating'. Daarbij krijgt fruit een dunne, eetbare coating die de celademing reduceert en het fruit langer vers houdt. Er langer goed uitzien, vers blijven en lekker smaken: levensmiddeltechnici proberen al lang uit te vinden hoe de houdbaarheid, consistentie en smaak van groenten en fruit zich laten verbeteren – om het bederf te verminderen, maar ook om verpakkingsmateriaal te besparen. Het nieuwste idee heet coating. Daarbij krijgt fruit een flinterdunne, eetbare laag die de celademing reduceert. Zo blijft het fruit langer vers.

Voor zover de beloftes van de producent. Eerste tests in de VS en Groot-Brittannië laten zien dat coating daadwerkelijk een geschikt middel zou kunnen zijn om de rijping te vertragen en het bederf te verminderen. Volgens een actueel onderzoek van de UNO gaat wereldwijd 14 procent van alle levensmiddelen tijdens de productie "verloren". Redenen hiervan zijn onder andere fouten bij de oogst, het transport en de opslag.

Verliezen & levensmiddelverspilling beperken
Als eerste levensmiddelhandelaar in Duitsland test de Rewe Group of en zo ja in welke omvang coating eraan kan bijdragen om verlies en verspilling van levensmiddelen te beperken. "We zetten ons sinds jaren tegen foodwaste en het reduceren van plastic verpakkingen in en willen deze methode in de praktijk testen“, zegt Eugenio Guidoccio, Executive Director Ultra Fresh - groenten en fruit. In de komende weken laat de Rewe Group tropisch fruit met de methode behandelen. Limes, avocado's, mango's en pomelo's krijgen een dunne coating, bestaande uit natuurlijk suiker, cellulose en plantaardige oliën. "De coating is eetbaar en goed verdraagbaar", belooft de Britse producent AgriCoat NatureSeal.

"We willen kijken hoe het fruit het transport doorstaat en hoe het zich verder ontwikkelt tijdens de bewaringsperiode in onze magazijnen. We hopen dat het fruit duidelijk langer vers blijft“, zegt Eugenio. De eerste testproducten liggen reeds in bewaring. "Afhankelijk van het testverloop zullen we erover beslissen of we de test uit zullen breiden naar geselecteerde Rewe- en Penny-filialen en naar verdere producten."

Vele weken "oogstvers“
Bijna honderd jaar geleden maakten de mensen gebruik van een eenvoudig middel om fruit houdbaarder te maken: fruit werd voorzien van een laagje was. Tegenwoordig zetten bedrijven zoals het Britse AgriCoat NatureSeal, een dochter van de Amerikaanse Mantrose Haeuser Group, in op een dunne en smaakneutrale coating met de naam 'Semperfresh'. 

Deze bestaat uit een mix van natuurlijke suikerresten, cellulose en plantaardige oliën en kan door middel van spuiten of onderdompelen aangebracht worden. De coating die zo wordt opgedragen reduceert de celademing van fruit. De coatings laten bovendien meer kooldioxide dan zuurstof door, hierdoor ontstaat  een soort gemodificeerde atmosfeer in het fruit. Dit vertraagt volgens AgriCoat NatureSeal het rijpingsproces en vermindert het bederf van veel vers fruit. Het fruit blijft dubbel zo lang "oogstvers" als onbehandeld fruit.

Publicatiedatum: