Okanagan Specialty Fruits, Canada

Arctic kers na de Arctic appel?

Een Canadese appelteler bouwt een nieuwe faciliteit, breidt zijn productie uit en zal een nieuwe categorie introduceren als onderdeel van zijn groeiplan. Okanagan Specialty Fruits (OSF), teler van de Arctic appel die niet bruin wordt, beleefde vorig jaar zijn tweede seizoen van de Arctic Golden appel. Momenteel heeft het bedrijf de oogst Arctic Golden appelen 2019 net achter de rug en zal het eind oktober starten met het plukken van Arctic Granny's. 

"We verwachten in 2019 zo'n 3,6 mln kilo appelen te oogsten. Dit betekent een forse toename ten opzichte van de 771.107 kilo die we in 2018 oogstten," vertelt Neal Carter, hoofd van Okanagan Specialty Fruits, dat gevestigd is in Summerland in British Columbia. "Deze enorme groei van de productie biedt nieuwe mogelijkheden voor ons bedrijf, waaronder nieuwe programma's met retailers en samenwerking met de foodservicebranche."

Neal Carter van Okanagan Specialty Fruits.

Daarnaast zal het bedrijf vanaf 2021 een nieuw ras gaan oogsten: Arctic Fuji. 

"We hebben ambitieuze groeiplannen maar appelbomen hebben zo hun eigen tijdpaden," zegt Carter, eraan toevoegend dat de eerste boomgaarden al in 2015 werden aangeplant. De Arctic-appelbomen moeten nog volwassen worden. "Het duurt een aantal jaren voordat appelbomen hun volledige productiepotentieel bereiken. We hebben echter in hoog tempo bomen aangeplant en ramen ons areaal momenteel op zo'n 500 hectare," zegt hij. "De komende jaren zal de aanvoer alleen maar verder toenemen omdat de bomen volwassen worden en we nieuwe boomgaarden blijven aanplanten."

Aanvulling op infrastructuur
Buiten de boomgaarden is OSF bovendien bezig met de bouw van een gecentraliseerde faciliteit in Oost-Washington voor het ontvangen, bewaren, verwerken, verpakken en verladen van haar appelproducten. De faciliteit, die uiteindelijk een oppervlakte van 92.903 m2 zal beslaan, zal volgende zomer gereed zijn. "Om aan onze directe behoefte te kunnen voldoen, hebben we de verwerkingscapaciteit van een faciliteit van één van onze partners verhoogd," zegt Carter. "Dit zal voldoende zijn om onze oogst te verwerken totdat onze nieuwe faciliteit in gebruik kan worden genomen."

Tegelijkertijd werkt OSF aan de ontwikkeling van een Arctic kers die niet bruin verkleurt. "We hebben een zeer getalenteerd wetenschappelijk team dat altijd bezig is met het ontwikkelen van innovatieve en nieuwe fruitkenmerken. We benutten onze ervaring om ook Arctic kersentassen te creëren die niet verkleuren," vervolgt Carter. 

Het toevoegen van een nieuwe niet-verkleurende fruitcategorie sluit aan bij het streven van het bedrijf om de verspilling van fruit te reduceren. "Het ontwikkelen van een fruitcategorie met toegevoegde waarde stelt ons in staat om onze duurzaamheidsstrategie voort te zetten en de retail en foodservice te laten profiteren van een ongeëvenaarde smaakervaring die de consumptie van vers fruit hopelijk een boost zal geven," aldus Carter. 

 

Voor meer informatie:
Denise Everett
Okanagan Specialty Fruits
Tel: +1 (250) 404-0101
media@okspecialtyfruits.com
www.okspecialtyfruits.com


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven