Italiaanse perenoogst gehalveerd

De Italiaanse perensector bevindt zich in een crisis. Telersorganisatie OI Pera schetste tijdens het Comitato di Coordinamento van 27 september een eerste raming van het seizoen.

De gegevens laten een daling zien en de situatie is zorgelijk want nooit eerder kende de perenteelt zo’n forse daling.

Al in juli was de raming dat er een zeer gebrekkig aanbod zou zijn. Dit kwam uit want nationaal gezien was de opbrengst 511.000 ton en dat was niet toereikend om de vraag te dekken. Het slechte weer en bestuivingsproblemen hebben hieraan bijgedragen.

Inmiddels is de opbrengst ongeveer 365.000 ton. Vorig jaar was dat 730.000 ton en in 2011 was dit 934.000 ton. Zo’n lage opbrengst is nog nooit eerder voorgekomen. In de regio Emilia-Romagna wordt de oogst van 2019 nu geraamd op ongeveer 243.000 ton. Vergeleken met de begin juli geschatte 357.000 ton, is er al sprake van een groot tekort, zeker gezien het potentieel van de regio.

"Dit grote verschil tussen de eerder gemaakte ramingen en de gegevens die zijn berekend op basis van werkelijke opbrengst kan alleen maar worden toegeschreven aan de zeer ernstige problemen die voortvloeien uit de verspreiding van de Aziatische wants en schimmels. Drie maanden geleden hadden we dat niet kunnen voorzien", verklaart voorzitter  Gianni Amidei (foto hiernaast).

"Deze twee factoren hebben niet alleen geleid tot een vermindering van de hoeveelheden. In vergelijking met een normaal jaar, waarin de afzet gemiddeld 70% bedraagt, daalt dit percentage dit jaar tot gemiddeld 55% van het totaal."

Abate peren

"In een dergelijke situatie zijn er twee dingen die essentieel zijn: ten eerste moeten telers financieel worden geholpen om economische moeilijkheden te overwinnen. De sector zit nu in de gevarenzone terwijl het ooit toonaangevend was. Ten twee is er de behoefte om gericht en effectief onderzoek te verrichten om concrete antwoorden te kunnen geven."

"Wij van OI Pera willen graag zo’n onderzoek en we zullen de leiding nemen als promotor en coördinator van enkele belangrijke onderzoeksprojecten. De sector ken grote problemen en het is nu tijd om in actie te komen. We kunnen niet langer wachten", concludeert Amidei.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.