Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Ive Lambert, Starfruit

“Gruwelijke tekorten en hoge prijzen op de avocadomarkt”

Tholen – “Er zijn momenteel gruwelijke tekorten in Hass-avocado’s en zeker in de dikkere maten 14, 16 en 18 komt er heel weinig aanvoer. Hierdoor zijn de prijzen de lucht in geschoten”, vertelt Ive Lambert van Starfruit. “Momenteel lopen de seizoenen in Zuid-Afrika en Peru op hun einde en de eerste Colombiaanse avocado’s komen op de markt. Mexico zit al wat verder in hun seizoen, maar stuurt onvoldoende product op de gaten op te vullen. Normaal gezien is Chili ook in productie, maar omdat de Chileense avocado’s zo klein zijn uitgevallen, zitten we in de dikkere maten met grote tekorten.”

Volgens de importeur stuurt Chili normaal 20 tot 25 procent avocado’s in maat 16. In sommige jaren is dat zelfs 30 tot 35 procent. “Dit jaar komt er maar 5 procent maat 16 uit Chili en dat zorgt voor grote problemen”, zegt Lambert. Doordat er momenteel weinig dikke maten op de markt zijn ontstaat er een probleem voor bepaalde afnemers. “We zien de laatste jaren dat bepaalde klanten kiezen voor een maat en daar niet vanaf wijken, wat de markt ook is.

“Vorig jaar was de situatie op de avocadomarkt volledig het tegenovergestelde. Zelfs toen het seizoen in Peru op zijn einde liep, bleven ze maar product sturen. Zelfs in november waren er Peruaanse avocado’s te krijgen. Dit jaar heeft Peru minder productie dan vorig jaar en hebben ze tijdens de start van het seizoen al grote aantallen naar Europa gestuurd. Hierdoor kregen we in juni en juli te maken met extreem lage prijzen. De Peruaanse exporteurs zullen zichzelf nu wel achter hun oren krabben dat ze de avocado’s te snel van de bomen af hebben gehaald”, besluit Ive. 

Voor meer informatie:
Ive Lambert
Starfruit Company
Werkhuizenkaai 112-154
Brussel - België
Tel: + 32-022420876
Starfruit@starfruit.be  
www.star-fruit.eu