Colombia wil in 2040 's werelds op een na grootste avocadoteler zijn

Avocado is het sterproduct van de Colombiaanse landbouwsector aan het worden. Na een jarenlange samenwerking van overheidsinstanties en teeltbedrijven verwacht het land in 2040 's werelds op een na grootste teler van dit fruit te zijn.

De snelle groei van Colombia is te danken aan grote buitenlandse investeringen in de landbouwsector in nieuwe producten als avocado en exotisch fruit. De betaalbare grond, de afwezigheid van seizoenen en de toegang tot de twee oceanen zijn enkele van de voordelen die het land aantrekkelijk maken ten opzichte van andere investeringsmogelijkheden in Zuid-Amerika. Volgens een studie naar avocado van ProColombia van september dit jaar zijn Green Fruit Avocado, Camposol, Rans en Westfalia Fruit Colombia enkele voorbeelden van succesverhalen van buitenlandse investeringen in Colombia.

Green Fruit Avocado is een Noord-Amerikaans bedrijf dat momenteel bevoorraad wordt vanuit Mexico en Colombia. Deze onderneming verwacht eind 2019 meer dan een miljoen dollar (€914.119) in het land te hebben geïnvesteerd. ProColombia stelt dat het geld geïnvesteerd zal worden in ongeveer 300 hectare voor de teelt van avocado in de gemeentes Trujillo en Bolívar, in de regio Valle del Cauca.

Verder is er het Peruaanse Camposol. Dit bedrijf heeft geïnvesteerd in teeltregio's die nog meer groeimogelijkheden hebben, zoals Quindio. Hiermee hopen ze hun avocado-aanbod op de internationale markt, dat verder afkomstig is uit Peru, aan te vullen en een van de best bevoorrade teeltbedrijven te worden. "Het doel van het Peruaanse bedrijf is om in 2025 ongeveer 40.000 ton avocado op Colombiaans grondgebied te telen", aldus het onderzoek van ProColombia.

In 2017 kwam het Koreaanse Rans Colombia binnen met als doel om te investeren in de landbouw. Het bedrijf opende een kantoor in Bogotá en kocht apparatuur voor de teelt van avocado en exotisch fruit voor de export naar de Koreaanse en Japanse markt. ProColombia geeft aan dat het bedrijf van plan is om 60% van de teelt te blijven bestemmen voor Hass avocado en de overige 40% voor exotisch fruit, zoals gulupa, granadilla, lulo, pitahaya en physalis.

Het Zuid-Afrikaanse/Chileense Westfalia Fruit Colombia was een van de meest succesvolle bedrijven dit jaar. Het bedrijf begon 2019 met de opening van zijn tweede verpakkingsbedrijf in Sonsón, Antioquia. Momenteel beschikt het bedrijf over een areaal van 300 hectare aan eigen teelt. Daarnaast zet het bedrijf avocado van meer dan 140 Colombiaanse telers af.

Dit zijn slechts enkele voorbeelden van de vele bedrijven die dit jaar begonnen zijn te investeren in het land. Daarnaast is de verwachting dat er, nu het World Avocado Congress in Colombia gehouden zal worden, nieuwe investeringskansen zullen ontstaan. Deze investeringen hebben positieve gevolgen voor het land doordat ze werkgelegenheid creëren, de groei van de sector versnellen en zorgen voor een wereldwijde erkenning van Colombia's landbouwsector, die een van de grootste rijkdommen van het land vormt.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven