Keniaanse peulen en sugar snap-teler James Kituri:

"Bij voldoende vraag kunnen we jaarrond kunnen telen"

Het Keniaanse klimaat is perfect voor een jaarronde teelt van veel verschillende soorten AGF en Keniaanse telers spelen een steeds grotere rol op de wereldmarkt. Voor kleine telers is het echter moeilijk om op de markt te komen. James Kituri begon Ambango Fresh Greens in 2016 en teelt bonen, sugar snaps en peulen.

James vertelt over de uitdagingen waar hij voor kwam te staan. "Als een nieuw, klein bedrijf is het moeilijk om veel producten te telen en te exporteren. We hebben de capaciteit om op meer dan 80 ha te telen en jaarrond, maar dat doen we niet omdat we niet in staat zijn onze producten af te zetten. Op deze markt is het gebruikelijk dat telers contracten met inkopers hebben en vervolgens een specifiek  teeltprogramma opstellen. Voor hen is het proces eenvoudig en ons bedrijf streeft ernaar om een contract en een teeltprogramma te krijgen. Daarmee zouden we ons volledige potentieel kunnen benutten."

De huidige opbrengst van Ambango Fresh Greens is 1,5 tot 2 ton sugar snaps en 2-3 ton peulen per week. In de afgelopen 2 maanden had het land wat problemen met witte vlieg, maar gelukkig had het gewas van James er geen last van. "Witte vlieg is een bedreiging omdat het je gewas weg vreet. Het was een uitdaging om dit buiten de deur te houden, maar het lukte ons en we hadden weinig schade."

Hoewel hij overal naartoe zou kunnen exporteren, exporteert hij vooral naar Frankrijk en Nederland ondanks dat dit een moeilijk jaar was voor z'n bedrijf. "We exporteren ongeveer 2-3 ton sugar snaps en peulen gecombineerd. De markt is nog niet verzadigd en er is ruimte voor bedrijven als het mijne om meer te telen en af te zetten, maar het is moeilijk voor ons om inkopers te vinden omdat veel inkopers contracten met grote teeltbedrijven hebben. Als inkopers meer nodig hebben dan hun contract omschrijft of als de teler niet alles kan leveren, dan pas komen ze naar ons. Ons bedrijf heeft de gelegenheid om een van deze grote spelers te worden - we hebben voldoende areaal, het juiste klimaat en de juiste kwaliteit. Wat we nodig hebben, is het vertrouwen van inkopers zodat we mee kunnen doen en een contract krijgen. Als we zoiets hadden, dan zouden we veel meer kunnen telen."

Voor meer informatie:
James Kituri
Ambango Fresh Greens
Tel: +254 721 951 353
Email: jkituri@ambango.com


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven