‘Zwangere vrouwen die noten eten, krijgen slimmere kinderen’

Vrouwen die in verwachting zijn en geregeld noten eten, zouden meer kans hebben om intelligente kinderen te krijgen. Dat blijkt uit onderzoek van het Spaanse Institute for Global Health. Volgens het Voedingscentrum is dit het eerste onderzoek dat dit aantoont en moeten de conclusies daarom voorzichtig worden bekeken.

Voor het onderzoek werd een beroep gedaan op 2200 moeders in spe. Tijdens het eerste en derde trimester van de zwangerschap hielden de vrouwen een dagboek bij over hun eetgewoontes. Toen hun kinderen 18 maanden, 5 jaar en 8 jaar oud waren, moesten ze een aantal standaardtesten uitvoeren. Op die manier konden de wetenschappers de neurologische ontwikkeling van de kinderen in de gaten houden.

Wat de moeder tijdens de zwangerschap eet, speelt blijkbaar een grote rol bij de verstandelijke ontwikkeling van het kind. Als de vrouwen tijdens het eerste trimester geregeld noten eten, scoren hun kinderen ook beter bij de testen. Zo hebben de kinderen van noten nuttigende moeders een langere aandachtsspanne en een sterker werkgeheugen. Ter verduidelijking: dat geldt alleen bij zwangere dames die bijna 90 gram noten per week hebben gegeten. Het gaat dan over walnoten, amandelen, pinda’s, pijnboompitten en hazelnoten.

,,Het brein van een baby’tje ondergaat heel wat complexe veranderingen tijdens de zwangerschap. Deze studie toont aan dat wat de moeder eet een belangrijke invloed heeft op de ontwikkeling van dat babybrein. Het kan zelfs langetermijneffecten hebben’’, reageert hoofdonderzoeker Florence Gignac in het wetenschappelijke blad European Journal of Epidemiology.

,,De positieve invloed valt volgens ons te verklaren door het feit dat noten bomvol foliumzuur en essentiële vetzuren zitten zoals omega 3 en omega 6. Deze supplementen stimuleren bepaalde hersenkwabben die op hun beurt je geheugen beïnvloeden.’’

 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven