Abonneren

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Enmanuel van Voorthuizen, Yex:

"De papaya gaat de mango en avocado achterna"

Tholen - Binnen het tropisch fruit vormen de papaya's een stabiele productgroep bij Yex. "We importeren jaarrond de Golden en Formosa-papaya uit Brazilië en vullen dat aan met Solo Papaya's uit Ghana en kookpapaya's uit Thailand", vertelt Account & Product Manager Enmanuel van Voorthuizen. "De Solo Papaya's uit Ghana lijken wel op de Golden papaya's en daarmee hebben we bij tekorten een mooi alternatief beschikbaar." 


Links: Enmanuel met leveranciers uit Guatemala en Mexico, die zich oriënteren op de export naar Europa
Rechts: Thaise kookpapaya's, ook wel groene papaya's genoemd

Op dit moment is er met name een tekort aan Formosa papaya's in de markt. "Het heeft zoveel geregend in Brazilië, dat de telers moeite hebben de papaya's van het veld te krijgen. Ook zijn er door de regenbuien wat kwaliteitsproblemen", vertelt Enmanuel. "Daarnaast liggen de prijzen van de Braziliaanse Golden Papaya's dit jaar wat hoger als gevolg van een lagere aanplant."


Regen in Brazilië

Yex betrekt de papaya's uitsluitend per vliegtuig. "Ze worden ook per boot geïmporteerd, maar wij laten alle papaya's invliegen. Hoe langer ze aan de boom hangen, hoe lekkerder ze zijn. Dat verschil is echt enorm. Natuurlijk zijn de kosten hoger, maar je hebt dan wel echte, verse Ready-to-Eat papaya's tot je beschikking", constateert de importeur.

Duitsland en Scandinavië zijn de belangrijkste afzetmarkten voor de papaya's van Yex. "Scandinavië vraagt voornamelijk groene papaya's, voor de Duitse markt mag er wat meer kleur opzitten", weet Enmanuel. "De vraag naar papaya's is gedurende het hele jaar vrij stabiel, met een traditionele piek gedurende de Kerstverkoop."


Thaise kookpapaya's, onder meer voor in de salades

De toekomst voor de papaya-afzet ziet Enmanuel zonnig in. "Ook in Nederland zie je steeds meer mensen de papaya gebruiken in hun yoghurt met muesli. De kookpapaya's uit Thailand worden weer veel toegepast in salades. Ik verwacht zeker dat de afzet de komende jaren, in navolging van de mango's en avocado's, gaat toenemen. Mensen gaan steeds vaker op vakantie naar Azië en Zuid-Amerika en daar is de papaya een vast onderdeel van de keuken. Zelf kom ik uit Venezuela en wij hadden vroeger thuis ook in de achtertuin een papayboom staan."

Voor meer informatie:
Enmanuel van Voorthuizen
Yex
Tel: 0174-214551
e.vanvoorthuizen@yex.nl
www.yex.nl

 

 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven