Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
politiek en de vakbonden nemen geen verantwoordelijkheid

Italië: perensector bevindt zich in crisis

De perenmarkt in Italië bevindt zich in een crisis. Zo is er bijvoorbeeld een verbod op herbeplanting en teler Giorgio Tusini uit San Prospero, bij Modena, maakt zich zorgen om de situatie.

Peren in een krat (foto genomen bij een groothandel)

"De perenmarkt bevindt zich al acht jaar in een crisissituatie. Enerzijds is de consumptie gedaald, anderzijds heeft de wereld zich onvoldoende aangepast aan de nieuwe dynamiek. We moeten niet vergeten dat er veel peren worden geïmporteerd uit landen als Nederland en België, waar de kosten lager liggen of gelijk zijn aan die van Italië", zegt Tusini.

Wereldwijd gezien is het zo dat het in Zuid-Afrika, Argentinië en Chili is toegestaan om bepaalde stoffen te gebruiken tijdens de bewaring. Deze stoffen zijn in Europa verboden en dit maakt de teelt productiever, zij het in het tegenseizoen.

"De afzetprijzen van de Abate peren liggen rond de grens van de teeltkosten op ongeveer €0,65 per kilo. Met deze opbrengsten is het niet mogelijk om investeringen te doen. De balans is moeilijk in evenwicht te brengen aangezien een hectare minimaal €50.000,- aan kosten met zich meebrengt", zegt Tusini.

Volgens Tusini ligt een deel van de verantwoordelijkheid bij de politiek en de vakbonden. "Niemand heeft om buitengewone maatregelen gevraagd, zoals belastingvoordelen tijdens de oogst en het uitwerken van strategische plannen. In de regio Emilia Romagna is 20% van het areaal verloren gegaan. We bevinden ons in een structurele crisis en we moeten reageren met structurele interventies."

Publicatiedatum: