Kredietverzekeraar Coface verbindt zich als founding partner aan VEG

VEG. is er voor en door AGF-professionals en vindt plaats op 8 en 9 oktober 2019 in de RDM Onderzeebootloods in Rotterdam. Twee dagen lang worden zintuigen geprikkeld en worden niet alleen verse producten getoond, maar de verhalen achter de producten gedeeld. De kernwaarden: vers, gezond, lef, trots, smaak en verhaal ziet u in allerlei vormen terug op het event. Founding partners van VEG. denken mee over het concept van VEG. en de invulling van het programma.

Gezond ondernemen
Coface is sinds kort founding partner van VEG. Coface helpt AGF-bedrijven kredietrisico’s te beperken en te beheersen. Algemeen directeur Edwin Busio: "In feite spelen veel bedrijven voor bank. Het loont kritisch te kijken naar de financiële risico’s, voordat de keuze wordt gemaakt om te handelen.”

Coface is aanwezig in 100 landen op het gebied van kredietverzekeringen en risicobeheer. '’Wij kunnen kredieten van afnemers verzekeren in ruim 200 landen’’, vertelt Edwin. "Coface is hierdoor de kredietverzekeraar met het grootste internationale netwerk. Voor onze klanten brengt dat veel voordelen met zich mee.”

Uit de sectorvisie van de kredietverzekeraar blijkt dat veel AGF-bedrijven meer risico lopen dan ze denken. "In feite gaat krediet verzekeren om het risico dat de afnemer niet betaalt,” licht Edwin toe. "Denk aan groothandels die pas na levering hun factuur in kunnen dienen en dan gedurende de betalingstermijn moeten wachten op hun geld. Deze bedrijven financieren de handel voor en verschaffen zo in feite kapitaal aan de klant. Dat brengt risico’s met zich mee.”

In binnen- en buitenland
Coface herkent trends binnen sectoren en analyseert de kredietrisico’s. Coface helpt vervolgens bedrijven risico’s te minimaliseren. Dat gebeurt onder andere door het risico van de afnemer te beoordelen, hulp te bieden bij het maken van leveringsafspraken en de factuur incasseren. Het kredietrisico dat dan nog overblijft is te verzekeren bij Coface.

Het in Breda gevestigde bedrijf doet dit voor een breed scala aan klanten, zowel in binnen- als buitenland. Edwin: "Onze klanten zijn vaak handelsbedrijven. Wat we zien, is dat de vraag naar onze diensten toeneemt wanneer sprake is van export. Betrouwbaarheid inschatten van een partij is in het buitenland nu eenmaal lastiger. Dat neemt niet weg dat we ook klanten hebben die alleen in Nederland handeldrijven.” Ook de grootte van de bedrijven verschilt. "De omzet varieert van een ton tot tien miljard euro en alles ertussenin.”

Specialist in food en agro
Coface is thuis in alle branches, maar heeft in Nederland een bijzonder sterke positie in food en agro. Edwin: "In 15 tot 20 jaar hebben we veel kennis opgebouwd van de versmarkt, speciaal op het gebied van groenten en fruit. We kennen de spelers goed en weten veel van de sector. Afnemers beoordelen is echt een specialisatie van ons geworden. Die expertise geven we terug aan onze klanten.”

Dat is meteen de reden dat Coface gaat samenwerken met VEG. "Door ons te verbinden aan VEG. willen we onze positie in de sector borgen en in contact blijven met klanten en debiteuren.” Daarbij heeft Coface een belangrijke missie, vertelt Edwin. "We willen bedrijven bewustmaken van de risico’s waarmee ze te maken hebben en ze daardoor helpen om veilig te groeien. Daarom loont het om als toeleverancier kritisch te kijken aan wie je krediet geeft en hoe je het risico beperkt. In praktijk wordt over debiteuren niet altijd goed nagedacht.”

Informatie, incasso en verzekering
Bedrijven mogen best een vuist maken richting klanten, vindt Edwin. Bijvoorbeeld door transparantie te eisen en voorwaarden te stellen. Coface heeft drie diensten die daaraan bijdragen. In de eerste plaats is dat bedrijfsinformatie op basis van een databank met gegevens over 80 miljoen bedrijven. Daarnaast heeft Coface een incassonetwerk in 48 landen. Ten slotte kan Coface het kredietrisico verzekeren, zodat de schade beperkt blijft als het toch mis gaat.

Daar komt bij dat de risico’s toenemen. "De afgelopen twee jaar waren de risico’s redelijk beperkt vanwege de bloeiende economie, maar dat is nu aan het kantelen. De groei van de omzet neemt af en de onzekerheid op het politieke vlak neemt toe. Denk aan de Brexit en de spanningen op handelsgebied tussen de Verenigde Staten en China. Op VEG. willen we bezoekers meenemen in de kredietrisico’s en laten zien dat er oplossingen zijn. Zo kunnen ze zich focussen op het laten groeien van hun onderneming.”

Bijdragen aan gezonde groei
De kernwaarden van VEG. passen goed bij waar Coface mee bezig is en wat er van het bedrijf wordt verwacht, aldus Edwin. "Bij 'vers’ gaat het om daghandel. Onze processen zijn erop ingericht dat we snel kunnen handelen. 'Lef’ wil niet zeggen dat je ergens blind in moet stappen. Wij helpen bedrijven risico’s af te wentelen. En 'gezond’ is van toepassing omdat we eraan bijdragen dat er goede handel mogelijk is en bedrijven kunnen groeien en gezond zijn en blijven. Alle reden dus om samen te werken!”

Voor meer informatie:
Coface
www.coface.com 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven