Sardijnse artisjokken binnenkort volop verkrijgbaar

Een kleine maand geleden is men op Sardinië gestart met de artisjokoogst en ook in Apulië en Sicilië wordt volop geoogst. Het seizoen werd gekenmerkt door veel regen, vorst, hagel en overstromingen, dus de volumes zijn beperkt. Momenteel is de kwaliteit niet super, maar dit zal snel verbeteren.

"De teelt is minimaal. Veel telers en coöperaties melden dat ze nu pas een kwart of een vijfde hebben geoogst van wat ze vorig seizoen hadden in dezelfde periode. Tot anderhalve maand geleden was er een minimaal aanbod en dit werd op lokale markten afgezet tegen woekerprijzen,"  aldus agronoom Orazio Casalino.

Archieffoto

"Er heerst enige ontevredenheid over de geoogste hoeveelheden. De prijs heeft niks te maken met de kwaliteit maar met het gebrek aan aanbod. Bovendien zijn buitenlandse artisjokken volop aanwezig op onze markten."

De komende weken worden er grote volumes van de Sardijnse artisjok verwacht. "Momenteel hebben we te maken met een hoge druk en temperaturen van 21 graden. We hopen op een beetje regen."

Casalingo bevestigt dat de kwaliteit van Egyptische artisjokken toeneemt, mede vanwege het feit dat veel Italianen hun kennis overdragen aan telers aldaar. "Ze zijn goed geworden in het telen en op fytosanitair niveau hebben ze een evolutie doorgemaakt. Ze voldoen aan onze specificaties omdat ze weten dat de artisjokken worden geanalyseerd en eventueel kunnen worden teruggestuurd. Al met al kan ik zeggen dat de kwaliteit van hun artisjokken verbetert."

"Het is wel belangrijk dat de herkomst van de artisjokken wordt vermeld. Er mogen geen trucs worden uitgehaald waarmee buitenlandse artisjokken worden afgezet als Italiaanse. De consument moet kunnen kiezen. Ik vind dan ook dat het land van herkomst altijd moet worden aangegeven."


Publicatiedatum:
©


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven