Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Gerber Champignons

"Mei is een sterke verkoopmaand voor Zwitserse champignons"

In de zomer is de vraag naar champignons doorgaans wat zwakker. "Momenteel zijn we echter tevreden met de afzet. We merken dat mei de afgelopen jaren steeds weer een goede afzetmaand voor Zwitserse champignons is geweest. In juni en juli ligt het afzetvolume - mede door de vakantieperiode - gewoonlijk 15-20% onder het gemiddelde, waarna de vraag vanaf augustus weer toeneemt. Tijdens de pandemie was de afzet ook in deze 'zwakkere maanden' vrij stabiel, omdat men minder op vakantie ging. Dit heeft zich inmiddels echter weer genormaliseerd", aldus Cyrill Busslinger, sinds 2016 directeur van het Zwitserse paddenstoelenbedrijf Gerber Champignons.

Net als in veel andere Europese landen neigt ook de Zwitserse markt duidelijk naar kastanjechampignons in plaats van witte champignons. Hier moet men volgens Busslinger echter een onderscheid maken. "In de horeca worden voornamelijk witte champignons gebruikt, bijvoorbeeld voor roomsaus. In de retail, verreweg onze belangrijkste markt, hebben de kastanjechampignons de afgelopen jaren echter sterk aan belang gewonnen en de trend zet voort." Inmiddels is de verdeling tussen kastanje en wit 60-40, terwijl het enkele jaren geleden nog 50-50 was, berekent Busslinger. Na de laatste prijsstijging, ongeveer een jaar geleden, is er geen verdere prijsverhoging in zicht.

Sinds 2020 maakt Gerberdeel uit van de Wauwiler-Gruppe

Terug naar conventionele paddenstoelenteelt
In het voorjaar van 2022 werd de champignonteelt van Gerber omgeschakeld naar biologisch. Maar als gevolg van de inflatie is de groei van de biologische markt en daarmee ook de vraag naar biologische paddenstoelen sterk afgevlakt, bevestigt Busslinger. "Vorig jaar moesten we uiteindelijk tot 60% van onze oogst als conventioneel product verkopen, terwijl de kosten van de door ons benodigde biologische grondstoffen, zoals substraat, zijn gestegen. Dit heeft ons er uiteindelijk toe aangezet om afgelopen herfst weer over te schakelen op conventionele teelt."

Over het gehele champignonassortiment ziet het management van Gerber Champignons lichte toenames. "Naast de middelgrote of standaardsortering 35/55 telen en verkopen we ook mini-champignons, in Zwitserland vaak parels genoemd. Beide sorteringen worden het hele jaar door relatief gelijkmatig gevraagd. Daarnaast bieden we nu voor het barbecueseizoen een platte, grove variant aan, die zeer geschikt is om te vullen. We verwachten dat de vraag in dit segment de komende weken zal stijgen."

Voor meer informatie:
Cyrill Busslinger
Gerber Champignons AG
Pfandersmatt 159
3662 Seftigen, Zwitserland
Tel: +41 33 356 34 34
[email protected]
www.gerber-champignons.ch

Publicatiedatum: