Frankrijk: Lage Europese voorraad kiwi's doet prijzen stijgen

Nu er dit seizoen in Frankrijk minder volumes van kiwi's uit het zuidelijk halfrond zijn, is het kiwivolume lager dan in de vorige jaren. Met zulke hoeveelheden zullen de prijzen zeker hoger liggen dan in voorgaande jaren.

Prim'land, de leidende kiwiproducent van Frankrijk, is bijna klaar met de oogst van dit seizoen. Ondanks de algemeen lage volumes in het land, zegt Jean-Baptiste Pinel, directeur van Prim'land, dat ze dit seizoen voldoende voorraad hebben. "We zullen dit jaar ongeveer de 15.000 ton bereiken", zei hij. "Dat is ietwat weinig, maar het is ongeveer gelijk aan wat we vorig jaar hadden." Hij voegde toe dat ze er dit jaar nieuwe telers bij hebben, wat zou helpen het volume te doen stijgen.

De algemene voorraden zijn dit jaar lager geweest dan in voorgaande jaren, wat Pinel toeschrijft aan de relatief lage hoeveelheden kiwi's die afkomstig zijn van Italië. Hoewel het Franse klimaat de kiwi's andere karakteristieken geeft dan de Italiaanse variëteiten, zal een lager volume de prijs van de binnenlandse voorraden zeker beïnvloeden."Er komt dit jaar ongeveer 380.000 ton van Italië en dat is vrij weinig vergeleken met de 450.000 ton van vorig jaar", aldus Pinel. Dat lage volume zal vanzelfsprekend resulteren in prijzen die hoger liggen dan in voorgaande seizoenen. De prijzen hebben de overzeese vraag echter niet verminderd. Wel gaf Pinel toe dat de Franse kiwi wordt geëxporteerd naar een land dat niet erg competitief is: één derde van zijn verkoop komt van overzeese klanten.

Pinel zegt: "Het klimaat is mild en vochtig en dat geeft het fruit een goed brixniveau en een goede smaak. Daardoor zijn er veel landen die Nieuw-Zeelandse kiwi's willen hebben wanneer het het seizoen is en daarna switchen ze naar Franse kiwi's: hetzelfde soort product."

Met goede prijzen en voldoende volume vindt Pinel dat ze klaar zijn voor een goed seizoen: "We zijn bijna aan het eind van de oogst en tot nu toe zal het volume hetzelfde zijn als vorig seizoen. Dus het zal een goed jaar voor ons worden."

De kiwi's zullen beschikbaar zijn tot midden mei.

Voor meer informatie:
Jean-Baptiste Pinel
Primland
Tel: +33 5 58 90 09 95
primland@aol.com

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.