Italië: overvloed aan ananas

Het Italiaanse Italfrutta Distribuzioni werd in 2014 opgericht en is sindsdien actief op de groenten- en fruitmarkt in Milaan. Sandro Todaro en Umberto Musso: "In Milaan zijn we een referentiepunt voor wat betreft de import. We zijn niet de enige maar we behoren wel tot de meest actieve handelaren als het gaat om exotisch fruit, bananen en ananas."

De verkoopstal van Italfrutta Distribuzioni

"Toen het bedrijf werd opgericht, zijn we direct gestart met de import van exotisch fruit uit Costa Rica en, in mindere mate, uit andere Midden- en Zuid-Amerikaanse landen, maar we werken ook met fruit dat uit Italië komt en daarbij volgen we het schema van de seizoenen. We zijn vaak de eersten die fruit of citrus kunnen aanbieden. Dit jaar waren we bijvoorbeeld de eersten die de vroege Siciliaanse abrikozen op de markt konden brengen. En we zijn ook een van de eersten die Siciliaanse tarotsinaasappelen aanbieden", zeggen de ondernemers. 

Elke maand verwerkt Italfrutta Distribuzioni 700 tot 800 ton fruit met pieken tot wel 1000 ton. Ongeveer 90% hiervan wordt afgezet op de Italiaanse markten en de overige 10% wordt geëxporteerd naar Duitsland, Zwitserland, Servië en Kroatië.

Sandro Todaro en Umberto Musso

Todaro en Musso proberen ook rekening te houden met het sociale aspect van hun werk. "In samenwerking met de non-profitorganisatie 'Il Gabbiano', die zich bezighoudt met het herstel van mensen met drugsproblemen, zijn we de Valtellina-appelcampagne gestart. We zijn ervan overtuigd dat we ook zaken doen kunnen zonder mensen te verwaarlozen die in de samenleving zijn achtergebleven. Ze worden en bij betrokken. Het project werd uitgevoerd door een van onze medewerkers, Simone Musso, die toezicht houdt op een aantal seizoensproducten en de exoten."

Umberto en Simone Musso, betrokken bij het project in samenwerking met 'Il Gabbiano'

"Het fruit dat we verwerken wordt geteeld door middel van geïntegreerde landbouw en we garanderen volledige traceerbaarheid", gaat Musso door.

Na een periode waarin sprake was van dalende cijfers heeft de Hass avocado in de voorbije weken herstel laten zien. Op dit moment zijn de prijzen voor een doos van 4 kilo ongeveer 12 euro.

Wat de ananas betreft, het was niet het beste jaar met prijzen die bleven steken op een euro en soms zelfs daalden naar 20 of 30 cent. Dit komt vanwege de overvloed aan ananas die wordt veroorzaakt door een dubbele aanvoer, die het gebrek aan product zou moeten compenseren als gevolg van een staking door de dokwerkers van de haven in Costa Rica.

"Jammer genoeg zien we geen stijging van de omzet nu de kerstperiode nadert. We denken dat er tegen het einde van november iets zal veranderen. De tijden dat de sector zich een maand van tevoren voorbereidde op deze feestelijke periode, zijn allang voorbij. Hoe dan ook, de trend van fruitconsumptie neemt wel toe en dat geeft ons hoop", zeggen de mannen.

"In de nabije toekomst gaan we ons groeiende netwerk versterken, met een focus op buitenlandse en Italiaanse nicheproducten."

Contact:
Italfrutta Distribuzioni Srl
Via Cesare Lombroso, 54  
20137 - Milano - MI
Tel.:+39 02 54.55.888
Fax: +39 02 87.15.22.49
Email: info@italfruttadistribuzioni.it
Web: www.italfruttadistribuzioni.it


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven