"We hebben de twee partijen van de avocadosector met elkaar kunnen verzoenen"

Staking Mexicaanse avocadotelers beëindigd

"De situatie is opgelost. Na intensieve besprekingen hebben de militante telers besloten om hun blokkades op te heffen. De oogst zal op de gebruikelijke wijze hervat worden. De partijen zijn overeengekomen om de transparantie van informatie te verbeteren, zodat iedereen weet wat de realiteit van de markt is en wat de kosten en handelsmarges zijn. In overeenstemming met onze wetten is er geen collectieve prijs vastgesteld; elke teler zal overhandelen over de afzet van zijn fruit met de verpakker van zijn keuze", zei een opgeluchte Ramón Paz van APEAM, die blij was het goede nieuws te delen.

Hij legde uit dat APEAM gedurende het hele proces de twee sectoren heeft gesteund: telers en verpakkers. "APEAM drong aan op het vasthouden aan het wettelijk kader en heeft ernaar gezocht de normale situatie in onze sector zo snel mogelijk te herstellen; een sector die ons in de loop van de jaren zowel werkgelegenheid als winst gebracht heeft".

Zoals Ramón Paz al aanhaalde, waren de afgelopen dagen gevuld met intensieve besprekingen die veel verliezen hebben veroorzaakt. De situatie had, naast een sociale en economische impact, negatieve gevolgen voor het onderlinge vertrouwen van alle actoren in de keten.

APEAM liet meteen een verklaring uitgaan met de boodschap: "Vandaag hebben we opnieuw laten zien dat we een coöperatie van wereldklasse zijn. Met onze 21 jaar ervaring en gebaseerd op het werk en de inspanning van onze leden zijn we er opnieuw in geslaagd de partijen die samen deze grote sector vormen, met elkaar te verzoenen".

 

Het bericht vervolgt: "Gelukkig hebben we vandaag een overeenkomst bereikt die ons verplicht om onze inspanningen op het gebied van communicatie en begrip te verdubbelen. Het zijn van een voorbeeldorganisatie op wereldniveau betekent het onderhouden van een cultuur van samenwerking en partnerschap, om beter te verdedigen wat we vertegenwoordigen. 

We bieden onze excuses aan voor de veroorzaakte schade en de verzwakking van de schakels in de keten, als wel voor de teleurstelling en ontevredenheid van consumenten. We zullen doen wat nodig is om te voorkomen dat dit opnieuw gebeurt, alles binnen een kader van legaliteit en duurzaamheid.

APEAM, A.C. steunt de overeenkomst die vertegenwoordigers van de sector binnen het kader van de wet hebben bereikt, waarin telers en verpakkers samen zullen werken om de oogst en afzet van avocado's te hervatten.

In een ontmoeting van beide partijen, in aanwezigheid van vertegenwoordigers van de regering van Michoacán en federale autoriteiten, en met de burgemeester van de stad Uruapan als gastheer en getuige, zijn de volgende afspraken gemaakt. Het doel van deze afspraken is de hervatting van de oogst, het transport, de verpakking en de verzending van avocado's uit Michoacán naar alle markten en bestemmingen, naast het fruit dat volgens de wet uit andere Mexicaanse staten mag komen voor de verwerking en verzending naar wettelijk toegestane bestemmingen.

1. De genoemde partijen (telers en verpakkers) tonen hun toewijding in het beschermen van de teeltsector, door zich ervoor in te zetten te voorkomen dat er fruit vanuit andere staten binnenkomt en verpakt en geëxporteerd wordt als fruit uit Michoacán, zonder dat het voldoet aan de huidige wetgeving.

2. De partijen komen overeen dat de APEAM vanaf nu wekelijks zal rapporteren over de geëxporteerde en nationale teelt, markten, volumes, telers en bestemmingen. Het idee is om informatie te bieden over de commerciële waarde van avocado's wereldwijd.

3. De partijen verklaren dat ze samen zullen werken in het zorg dragen voor de binnenlandse markt en de exportmarkten, waarin ze proberen relaties te onderhouden met de uiteindelijke verkopers.

4. De partijen komen overeen dat de marktprijzen zullen worden aangepast aan het principe van vraag en aanbod. Telers hebben de vrijheid om hun fruit af te zetten via een verpakker van hun eigen keuze als dat in hun belang is.

5. De partijen stellen ook vast dat controles gerespecteerd zullen worden. De federale en nationale autoriteiten verplichten zich ertoe om continu fytosanitaire controles uit te voeren, met medewerking van de teeltsector.

6. Ten slotte is overeengekomen dat als voorgenoemde punten niet gerespecteerd worden, zowel verpakkers als telers gestraft zullen worden in overeenstemming met de wetten voor Plantgezondheid, het Binationale Werkplan tussen Mexico en de Verenigde Staten en andere relevante wetten".


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven