Petra Wautraets, Limburgse Tuinbouwveiling

Vietnamezen zijn verzot op zoete appelen”

Tholen – Na het wegvallen van de Russische markt in 2014 is de Belgische fruitsector opzoek naar nieuwe exportbestemmingen. Na Canada, India en Brazilië, opende Vietnam dit jaar zijn grenzen voor Belgische peren en Belgische appelen. “De eerste peren zijn nu op zee en komen over een week of twee aan in Vietnam”, vertelt Petra Wautraets van de Limburgse Tuinbouwveiling. “De Vietnamezen zijn verzot op zoete appelen dus voor de Gala en Rockit en andere zoete appelen ligt in Vietnam veel potentie. Of er een markt is voor de klassieke Jonagold trek ik in twijfel.”

Samenwerking
“Het heeft een redelijke tijd geduurd voordat we toegang kregen tot de Vietnamese markt tot vorig jaar alles in een stroomversnelling kwam. Belgische telers zijn een jaar lang gemonitord. Het VBT heeft ontzettend veel lobbywerk verricht om de Vietnamese markt open te krijgen”, aldus Petra. De samenwerking tussen het VBT en het FAVV en de veilingen om de markt te kunnen beleveren, is erg soepel verlopen. Wij hadden al contacten in Vietnam uit het verleden. Dit maakte het verkrijgen van de importtoestemming in Vietnam makkelijker.”

Exclusief
Naast hardfruit heeft de Limburgse Tuinbouw Veiling ook een aanvraag uit Vietnam gekregen voor diverse groenten. “Onze klant levert voor 70% aan warenhuizen en we willen producten opsturen die niet opgaan in de massa, maar wat exclusiever zijn”, zegt Wautraets. Een groot deel van de appelen die momenteel in de Vietnamese schappen ligt, zijn Pink Lady, Envi, Gala en Red Delicious afkomstig uit vooral Nieuw-Zeeland en Frankrijk .

Last minute
De peren die momenteel op weg zijn naar Vietnam zijn QTee-peren in samenwerking met Wouters Fruit en de Conference. “Er worden enkel producten opgestuurd waarvan de plantages zijn gemonitord en goedgekeurd. Wij hadden de Rockit appeltjes al mee gemonitord omdat we hoopten op een vrijgave van de Vietnamese markt voor appelen. Uiteindelijk heeft een delegatie uit Vietnam die de gemonitorde percelen, koelhuizen en verpakking stations kwam inspecteren groen licht gegeven aan de Belgische veilingen om dit jaar ook appelen te exporteren .

De Vietnamese markt is een markt met veel grote warenhuizen, maar ook veel handel op straat en kleine gespecialiseerde winkeltjes. “Over een paar weken wanneer het product arriveert, gaan we samen met de Vietnamese importeur tastings houden in de grootwarenhuizen om de Conference te promoten. Van de QTee hebben we maar een beperkt aanbod en wanneer deze klaar is zullen we ook onze eigen rode peer Me Amore op gaan sturen”, besluit Petra.

Voor meer informatie:
Petra Wautraets
Limburgse Tuinbouwveiling
Industrieweg 1035
3540 Herk-De-Stad
+(32) 13 55 01 10
petra@ltv.be  
www.ltv.be 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven