Kees Oskam:

"Hopelijk kunnen we met lagere hardfruitprijzen fundament leggen voor het voorjaar"

Tholen - Het is begin november en de cellen zijn dicht. "Telers zijn nu ook niet zomaar genegen om de cellen snel open te maken. Als ze dat al doen, moet er wel een bewaarvergoeding worden betaald", vertelt hardfruitexporteur Jan Oskam. Hij signaleert een moeizame appelexport en een wat vlottere perenexport, al is die volgens hem niet structureel. "Vorig jaar gingen de appelen juist vlot weg en lieten de peren het een beetje afweten."


Kees Oskam met Elvira Schipper, Lisanne en Erik Oskam tijdens de Fruit Attraction

"Maar dit jaar verwacht ik dat we het met de appelexport lastig zullen krijgen. De Hollandse appelen zullen het toch vooral van de binnenlandse markt moeten hebben. We zullen het dit jaar vooral van de peren moeten hebben. Nu doen allerlei bestemmingen in Europa redelijk mee voor onze peren, zij het met kleine volumes. Er gaan peren naar Duitsland, Polen, Scandinavië, Frankrijk en Spanje, dus de afzet is vrij breed", vervolgt Kees.

"Het prijsniveau van de zowel de appelen als de peren is redelijk stabiel, zij het op een betrekkelijk laag niveau", vertelt de handelaar. Toch ziet hij dat niet per saldo negatief. "Eigenlijk is het beter als de prijzen nu wat lager zijn, dan kunnen we een fundament leggen voor het voorjaar. Het blijft nu nog koffiedik kijken of er dan bewaargeld betaald gaat worden, maar mogelijk kunnen we dan profiteren van deze periode. In mijn optiek moeten we nu niet te snel omhoog willen, maar eerst de continuïteit bewaren."

Tot slot valt het uitzonderlijke weer de Vleutense handelaar op. "Vorige week hebben we dan wel 40 mm regen gehad, maar dat zou ik om de dag wel willen hebben. In Zuidoost Europese landen is het behoorlijk tekeer gegaan, maar hier blijft de temperatuur met 15-16 graden na een aantal uitzonderlijke maanden wederom uitzonderlijk. Wat meer regen zou onze boomgaarden goed doen."

Voor meer informatie:
Kees Oskam
Handelsmaatschappij Jan Oskam
06-53371003
kees@janoskam.nl 
www.janoskam.nl

 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven