Dankzij certificering kan Egypte kwaliteit granaatappelen garanderen

Voor het eerst dienen Egyptische telers gecertificeerd te zijn alvorens zij hun granaatappelen mogen exporteren. Na een vroege start van het seizoen beginnen de effecten van de verplichte certificering steeds duidelijker te worden en volgens May Salem van FinBi zijn deze zeer positief. 

Bij aanvang van het granaatappelseizoen vond er een grote verandering binnen de sector plaats vanwege het besluit van de regering om alleen gecertificeerde teeltbedrijven toestemming voor de buitenlandse export te geven. "Deze beslissing heeft alles op zijn kop gezet en we hebben onze teeltwijze aan moeten passen. Vanwege de nieuwe regels, die bedoeld zijn om het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen fors terug te dringen, kunnen we de verspreiding van ziekten bijvoorbeeld niet meer tegengaan door gewasbeschermingsmiddelen toe te passen, zoals we voorheen deden. De regels zijn erg strikt," vervolgt May Salem van FinBi voor Land Reclamation and Agriculture Development. 

Het Egyptische seizoen is tot dusver goed verlopen maar kende wel een zeer vroege start. "We zijn al begin september aan ons seizoen begonnen en dat is zeer ongebruikelijk. Het gevolg is dat we nu onze totale oogst al binnen hebben gehaald. Onze bedrijven werden op 2 september gecertificeerd en daarmee waren we de eerste gecertificeerde exporteurs. We hadden een voorbeeldfunctie voor de rest van Egypte. Diverse exporteurs en importeurs kwamen bij ons langs om te kijken welke invloed de certificering had op de wijze waarop wij granaatappelen telen."

Na de pluk wordt het fruit gecontroleerd om te beoordelen of het geschikt is voor de export. Er is een comité bestaande uit drie leden van de organisaties CAPQ, AEC en HEIA dat nagaat of telers zich aan de nieuwe regelgeving houden. "Van de 800 ton granaatappelen die we hebben geoogst, kwam zo'n 575 ton in aanmerking voor certificering en dus ook voor de export. Dit is een zeer groot volume dat ons zeker zal helpen om onze granaatappelen op de internationale markt te positioneren. De granaatappelen werden onder meer getest op de aanwezigheid van residuen van gewasbeschermingsmiddelen, die slechts 20% van de maximaal toegestane norm van de EU bedroegen. We hebben het dus uitstekend gedaan!"

Salem hoopt dat de certificering bij zal dragen aan een verbetering van het imago van Egypte op de internationale markt. "De afgelopen jaren is het imago van Egypte niet zo goed geweest. De vraag naar granaatappelen groeit nu Egypte de kwaliteit van dit product  dankzij de certificering min of meer kan garanderen. Het feit dat ook onbekende markten, zoals Azië en Afrika, steeds vertrouwder raken met het product betekent hopelijk dat ons imago erop vooruit gaat. Egypte zou er goed aan doen om haar fruit van een merknaam te voorzien, net zoals Turkije, onze grootste concurrent op de granaatappelmarkt, heeft gedaan."

De prijzen van Egyptische granaatappelen zijn verdubbeld sinds de nieuwe regelgeving ingevoerd werd. Zowel de lokale als internationale vraag is gegroeid en de kwaliteit kan vanaf nu gegarandeerd worden. Volgens Salem is deze prijsstijging dan ook gerechtvaardigd. "Met Turkije als machtige concurrent moest Egypte wel wat doen om de kwaliteit te waarborgen. Dit probleem is nu opgelost en we ontvangen hogere prijzen voor ons fruit. De prijzen van Turkse granaatappelen zijn zelfs nog hoger dan de onze. Egyptische granaatappelen zijn nu echter niet een betrouwbaar alternatief. Ook lokaal wint de categorie steeds meer terrein dankzij de prijzen die op de lokale markt lager zijn dan die van sinaasappelen of Libanese druiven."

Voor meer informatie:
May Salem
FinBi for Land Reclamation and Agriculture Development
Tel: +202 37495616
Email: may@natesngrapes.com 
www.natesngrapes.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven