Teleurstellend granaatappelseizoen in Peru

"Ons seizoen loopt normaal van februari tot juni of juli. Dit seizoen  was moeilijk met te veel aanbod op de Europese markt. De hoeveelheid groeit in het algemeen, dus op een gegeven moment ontstaat er een overschot. Peru exporteert voornamelijk naar Europa, dus iedereen probeert zo vroeg mogelijk te beginnen", aldus Robin Anaya van het Peruaanse bedrijf Grupo Athos, de grootste granaatappelenexporteur van het zuidelijk halfrond.

Hij legt uit dat Grupo Athos werkt met de zeer vroege rassen zoals Emek, Ako en Shani om het seizoen te beginnen. "Vanaf maart hebben we de bekendere Wonderful-variëteit. Dit is echter ook de variëteit met het meeste volume op de markt. Eind maart was er op de Europese markt een overaanbod."

De Peruaanse granaatappels worden rond Pasen naar Europa verscheept. "We exporteren feitelijk naar Nederland vanwaar het wordt herverdeeld. Aan het begin van het seizoen ontvingen we goede prijzen, maar toen de grote volumes op de markt kwamen, gingen ze omlaag."

Nieuwe markten openen
De Amerikaanse markt staat open voor de export van Peruaanse granaatappelen. "We doen enkele experimenten om te onderzoeken of de Amerikaanse markt een optie is. Het verspreiden van de volumes is echt nodig om te voorkomen dat deze situatie volgend seizoen weer voorkomt. Het openen van nieuwe markten zou veel helpen en daarvoor hebben we de overheid nodig. Als de Chinese of Braziliaanse markten worden geopend, zou dit een grote opluchting zijn. De wereldwijde vraag naar granaatappelen groeit, maar niet in hetzelfde tempo als het aanbod."


Voor meer informatie: 
Robin Anaya
Grupo Athos
Peru
E: ranaya@grupoathos.com.pe  
www.athos.com.pe 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven