Italië: seizoen groene kiwi's vertraagd

In Italië is de kiwi oogst 18% hoger dan in 2017. Het keert weer terug naar de meer normale niveaus, ook al is dit aanzienlijk lager dan het potentieel.

Volgens een teler worden er uit verschillende regio's meldingen gemaakt van kiwi's van klein formaat en mindere kwaliteit. "Qua afzet is het veel minder dan vorig seizoen. De prijzen zijn compleet anders. Bovendien zijn er nu kiwi's van het zuidelijk halfrond op de markt waardoor het seizoen van onze groene kiwi's kan worden uitgesteld. Vanwege strategische keuzes kan het seizoen op een rationele manier worden beheerd."

In Italië is het seizoen van de gele kiwi al begonnen, net als die van de vroege Green Light. "Voor de gele kiwi's zijn de hoeveelheden toegenomen of gelijk gebleven. De Green Light overlapt met het buitenlandse product."

"In Zuid-Italië wordt in sommige gevallen een lagere opbrengst verwacht van de groene kiwi, maar dat zal niet van invloed zijn op de nationale gegevens." In Calabrië, een regio die zich voornamelijk toelegt op citrusteelt, zijn veel kleine telers die langzaam maar zeker overstappen op de kiwiteelt omdat dit rendabeler lijkt.

In het zuiden is het nog steeds warm waardoor de gewenste brixwaarde niet kan worden bereikt. Dit resulteert in een kleine vertraging en er wordt verwacht dat er pas eind oktober kan worden geoogst.

"De concurrentie is toegenomen. Vanwege de wens om te starten met het seizoen zijn er telers die onrijpe producten op de markt brengen. Dat is zeer onverstandig", concludeert dezelfde teler.

 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven