Krapte mangomarkt bij aanvang Braziliaans seizoen

Nu de aanvoer van mango’s zich naar Brazilië verplaatst is er sprake van krapte op de  mangomarkt. Het Braziliaanse seizoen is een week of drie geleden van start gegaan en de volumes nemen nog steeds toe. Tegelijkertijd verloopt het seizoen in de Mexicaanse teeltgebieden moeizaam, waarbij er veel grote maten op de markt komen. Het gevolg hiervan is dat de prijzen hoog zijn, met name voor kleiner fruit.

“Zowel in Brazilië als Mexico is het seizoen begonnen maar in Brazilië zitten de piekvolumes er nog aan te komen,” vertelt Sabine Henry van Central American Produce. “Er komen veel mango’s uit Mexico en dat is normaal in deze periode van het jaar omdat het land voornamelijk het ras Keitt teelt. De markt is slecht bevoorraad op dit moment en de prijzen zijn hoog.”

De prijzen voor de kleinere maten 10 en 12 liggen tussen de €5 tot €6, terwijl die van de grotere maat 6 rond de €5 ligt. Voor Braziliaans fruit FOB liggen de prijzen respectievelijk op €7,70 en €6,85. Henry verwacht dat de prijzen op de mangomarkt hoog zullen blijven tot de aanvoer groeit en dat zal vanaf volgende week zijn. “We denken dat de volumes uit Brazilië vanaf 21 september groter worden,” vertelt ze. “Vervolgens zal Ecuador eind deze maand aan haar seizoen beginnen. Ecuador maakt dit jaar een vroege start en dat betekent dat het seizoen wellicht ook eerder zal eindigen.”

Mexico beëindigt seizoen eerder dan vorig jaar

Vorig jaar liep het Mexicaanse mangoseizoen veel langer door dan verwacht. Tot aan oktober werd er fruit aangevoerd en hierdoor kwam het Braziliaanse seizoen in de knoei. Dit jaar is de situatie totaal anders. Tot ieders verbazing loopt de aanvoer uit Mexico al in september af waardoor er momenteel sprake is van een gat in de markt.

“Dit jaar had Mexico een uitdagend seizoen,” vervolgt Henry. “De regio Sinaloa beëindigde haar seizoen veel eerder dan normaal en dat kwam zeer onverwacht. De prijzen stegen hierna omdat veel exporteurs in de veronderstelling waren dat het seizoen ook nu weer langer zou duren. Augustus is doorgaans een betrekkelijk goedkope maand voor mango’s maar dit jaar was het een duurdere maand. Vorig jaar ging het Mexicaanse seizoen lang door maar dit jaar is dat totaal anders.”

 

Nadruk op promoten grote maten

Aangezien er momenteel vrij weinig kleine maten op de markt zijn, moedigen telers retailers aan om juist de grotere maten te promoten in hun winkels. Tot nu toe zijn de reacties hierop prima en retailers laten weten dat de afzet van grote maten sterk is, ondanks de hogere prijzen.

"We proberen tot eind deze maand grote maten te promoten,” vervolgt Henry. “Sommige klanten schakelen over op groter fruit omdat ze anders simpelweg geen voorraden meer zouden hebben. Retailers zijn er ondanks de wat hogere prijzen ook blij mee omdat de grote mango’s aantrekkelijk gepresenteerd kunnen  worden in de winkel. Consumenten kopen ze ondanks de prijs en dat toont aan dat de mango inmiddels een gevestigde categorie is. Vroeger was het een exclusief product maar nu zijn in elke winkel wel mango’s te koop en consumenten lijken er dol op te zijn.”

 

Voor meer informatie:

Sabine Henry
Central American Produce
sabine@centralamericanproduce.com
www.centralamericanproduce.com 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.