Turkije exporteert tot maart granaatappelen naar Europa

Turkije is een van de grootste leveranciers van granaatappelen. Het Turkse seizoen voor granaatappelen staat op het punt om van start te gaan. De Turkse exporteur Finkum Europe maakt zich klaar voor een topseizoen, waarin het bedrijf contracten heeft lopen met een aantal grote Europese supermarktketens. Volgens prognoses loopt het seizoen tot februari, maar Finkum zal in staat zijn om tot het einde van maart granaatappelen aan Europa te leveren. 

Volgens Cem Varnatopu van Finkum Europe wordt de granaatappel steeds populairder in regio's als Hong Kong, Singapore en Maleisië. Bedrijven in deze regio's plaatsen steeds grotere bestellingen. Ook de export naar Europa neemt toe.

"Vorig jaar exporteerden we ongeveer 1.000 ton naar Europa. Dit jaar verwachten we op zijn minst 1.500 ton aan granaatappelen aan Europa te leveren. Hoewel Egyptische bedrijven nu al granaatappelen oogsten en naar Europa sturen, denken we niet dat er echt sprake is van concurrentie. Het Turkse ras Hicaz is groter qua formaat en heeft een licht zure smaak, die onze klanten echt aanspreekt. Nu teelt Spanje natuurlijk ook granaatappelen, dus mogelijk kunnen we Spanje als onze concurrent zien." 

 

Finkum Europe heeft een vaste klantenbasis, die nu al wacht op Turkse granaatappelen. "De grootste supermarktketens van Europa bestellen altijd bij ons. Dit jaar heeft een laat seizoen, wat betekent dat we in staat zijn om tot het einde van maart aan de Europese markt te kunnen leveren. 

Een probleem voor Turkse exporteurs is de huidige situatie omtrent de wisselkoers. "De daling in koerswaarde van de Turkse lira is een probleem voor alle Turkse telers, exporteurs en importeurs. We hopen dat de situatie binnenkort zal verbeteren. Deze week is de lira weer iets in waarde gestegen. We zijn daar optimistisch over," zegt Cem. 

De oogst van Turkse granaatappelen begint naar alle waarschijnlijkheid volgende week. 

Voor meer informatie:
Gokhan Akcin
Finkum Europe bv
Keteldiep 15
8321 WH Urk
Tel. 0683927578 & 0657075737 
info@finkumeuropa.com
www.finkumeuropa.com

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven