Eisen retail vormen gevaar voor de fruitteelt Midden-Europa

Duitsland - Wetenschappers van het Oostenrijkse proefcentrum Laimburg en de Duitse instituten voor toegepast onderzoek in de fruitteelt KOB-Bavendorf en Esteburg, waarschuwen dat de fruitteelt in Midden-Europa in gevaar is door de wetenschappelijk ongegronde eisen van bedrijven binnen de levensmiddelenhandel. Men eist dat het aantal werkstoffen in gewasbeschermingsmiddelen binnen de fruitteelt beperkt wordt en dat de maximaal toegestane hoeveelheid aan resten van gewasbeschermingsmiddelen duidelijk moet dalen.
 
„Als het aantal werkstoffen beperkt wordt, stijgt door het herhaaldelijke gebruik van dezelfde middelen het risico op resistent ongedierte - een bekend fenomeen in de biologie", verklaren de wetenschappers. Eerste resistenties bij afzonderlijke schadeverwekkers zijn reeds aangetoond. „We moeten daarom af van deze wetenschappelijk niet haalbare, contraproductieve eis als we ook in de toekomst gezond fruit tegen consumentvriendelijke prijzen willen", aldus de drie fruitteeltinstituten.
 
Ook de geëiste verlaging van de maximaal toegestane hoeveelheid aan resten van gewasbeschermingsmiddelen is wetenschappelijk niet haalbaar. Volgens de langjarige onderzoeken van de Duitse organisatie voor levensmiddelcontrole en de onderzoeksresultaten van de instituten worden de wettelijk vastgestelde maximumwaarden goed aangehouden en is er geen risico voor de gezondheid van de consument. Een kwalitatief hoogwaardige en kwantitatief voldoende fruitproductie tegen gunstige prijzen is zonder het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen tot op heden nog niet mogelijk. 

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven