Oogstraming appelen en peren valt nog lager uit

De Nederlandse oogstraming voor appelen en peren is verder naar beneden bijgesteld. De nameting in september wijst uit dat een oogst van 313 miljoen kilo appel en 198 miljoen kilo peer is te verwachten. In juli werd de oogst van hard fruit geraamd op 320 miljoen kilo appelen en 208 miljoen kilo peren.

De bijstelling naar beneden is het gevolg van het bekend worden van de definitieve areaalgegevens van het CBS en nametingen door DLV Plant. Het areaal van een aantal rassen valt iets lager uit dan in juli werd aangenomen. Uit de nameting blijkt dat de vruchten vaak wat lichter worden dan aanvankelijk gedacht. Daardoor is de raming van de Elstar bijgesteld van 122 naar 116 miljoen kilo, de Golden Delicious van 25 naar 24 miljoen kilo en de Conference van 175 naar 165 miljoen kilo. De oogstraming voor Jonagold blijft ongewijzigd.

De totale appeloogst wordt nu 25 procent lager geraamd dan de oogst van 2011 en de perenoogst 41 procent lager. Bij de Elstar is sprake van een daling van 33 procent en bij Conference van 37 procent.


* Daling / stijging 2012 ten opzichte van 2011.
** In de werkgroep Oogstraming zijn vertegenwoordigd: de Nederlandse Fruittelers Organisatie (NFO), handelsplatform Frugi Venta en het Productschap Tuinbouw. De werkgroep wordt geadviseerd door DLV Plant, die metingen verricht bij bedrijven verspreid over het hele land.


Voor meer informatie neemt u contact op met Geert Pinxterhuis, tel. 079 3470651 of e-mail g.pinxterhuis@tuinbouw.nl of u bezoekt onze website op www.tuinbouw.nl.

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.