Nadat een reeks van boerenerven en maisaanplanten is getroffen door vandalisme, zijn vorige week in Altforst 3.000 fruitbomen omgezaagd. De getroffen fruitteler, die niet met naam genoemd wil worden, vertelt dat in zijn nieuwe aanplant Elstar 2.500 bomen zijn omgezaagd. "De bomen stonden er nog maar een half jaar", aldus de teler. Verder zijn nog 400 jonge Xenia-bomen en 100 Lola-bomen doorgezaagd. Het bedrijf telt 24 hectare fruit. Omdat het om vandalisme gaat, komt de schade volledig voor rekening van de teler, meldt NFO.

Van het vernielen zelf heeft de teler niets gemerkt. De schade werd pas ontdekt toen hij in de boomgaard kwam. De ondernemer tast in het duister wie de vernielingen heeft aangericht. "Ik heb echt geen idee, ik weet niet waar ik het zoeken moet", aldus de teler.

Hoe nu verder
Ook politiewoordvoerder Paul Koetsier zegt nog geen enkel idee te hebben in welke richting de daders gezocht moeten worden. Om in contact te komen met mensen die mogelijk iets hebben gezien, heeft de politie afgelopen weekend geflyerd in de regio. Dat heeft tot gisteren, maandag, toe 'een handvol' reacties opgeleverd.
Namens de agrarisch ondernemers zijn ZLTO en NFO in gesprek met de gemeente en ook met elkaar om nog meer schade te voorkomen. "Omdat de acties niet specifiek tegen fruitbedrijven gericht zijn, werken we samen met ZLTO en doen we dat niet als NFO alleen", legt NFO-kringvoorzitter Marc André de la Porte uit. Over de mogelijke daders doen allerlei geruchten de ronde. Bijvoorbeeld dat het te maken zou hebben met een conflict met jagers in het gebied. André de la Porte wil daar niet op ingaan. "Zolang we niet meer weten, ga ik daar niet over speculeren."

De vernielingen bij de fruitteler in Altforst staan niet op zichzelf. Het is het elfde incident sinds september dit jaar. Zo werden al spijkers aangetroffen in maisplanten en metalen staven om maïshakselaars te saboteren. Ook werden afdekzeilen van maiskuilen kapot gesneden waardoor het kuilvoer onbruikbaar werd gemaakt. Eerder al, in juni dit jaar, werden in Horssen 230 fruitboompjes doorgezaagd en in april was een fruitteler in Boven-Leeuwen het slachtoffer van vandalisme. Op zijn bedrijf werden de stammen van 320 Kanzi-bomen doorgezaagd.

Bron: NFO