Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Ray Norwood, Auvil Fruit Company

Appelen telen op trellis: een innovatie in de appelteelt

Telers zijn voortdurend op zoek naar manieren om hun klanten zo vers en smakelijk mogelijk fruit aan te kunnen bieden. Een appelteler in Washington maakt hiervoor gebruik van een innovatief systeem. Zijn boomgaarden hebben wel wat weg van wijngaarden maar in werkelijkheid maakt deze teler gebruik van een trellissysteem om zijn fruitbomen efficiĆ«nter te laten groeien. 

Ray Norwood van Auvil Fruit legt uit dat het idee achter deze teeltwijze in Europa is ontstaan maar dat Auvil zo'n 40 jaar geleden zijn eigen versie van het systeem heeft ontwikkeld. "In 1976 startte Auvil Fruit Company met een aangepaste versie van dit Europese concept. Door dit systeem worden de bomen tot een v-vormig 'afdak 'geleid. De trellis bestaat uit eindframes en draden die de bomen ondersteunen. De takken worden langs deze draden geleid waardoor er als het ware een muur van fruit ontstaat."Waarom appelbomen leiden?
Auvil Fruit heeft drie redenen waarom het zijn appelbomen leidt. Ten eerste blijft het aantal takken beperkt omdat de trellis voor de noodzakelijke steun zorgt. Norwood legt uit dat de appelen hierdoor meer voedingstoffen krijgen, waardoor ze meer smaak hebben. "Ons trellissysteem zorgt voor een sterkere groei van het fruit en niet van de bomen. De gebruikelijke teeltmethoden zorgen voor onnodige groei van takken maar ons systeem zorgt dat deze groeikracht naar de appelen gaat. Deze voedingstoffen zorgen voor appelen met een ongeĆ«venaarde smaak." 

Een tweede reden voor het toepassen van het trellissysteem is dat het fruit op deze manier meer zuurstof en zonlicht krijgt, wat de smaak wederom ten goede komt. Ook zorgt het voor een snellere groei. "De perfecte vorm en groei van de takken zorgen dat het de luchtcirculatie en lichtval op het rijpende fruit verbeterd wordt," legt Norwood uit. Daarnaast wijst Norwood op het feit dat het trellissysteem het monitoren en plukken van fruit vereenvoudigt. Ondanks dat het lijkt of deze bomen meer onderhoud vereisen, vanwege het leiden en snoeien, zijn de onderhoudskosten over het algemeen lager dan die in traditionele appelboomgaarden. "Onze appelbomen worden tot wel vijf keer geplukt waardoor de appelen aan de takken blijven tot zij hun optimale rijpheid hebben bereikt," vervolgt Norwood. "Veel telers denken dat het erg kostbaar is om een dergelijk systeem te onderhouden maar het tegendeel is waar. De kosten voor de snoei en dergelijke zijn zelfs lager," vervolgt Norwood. 

Niet alleen appelen
Auvil Fruit past momenteel het trellissysteem op een areaal van 809 hectare toe en wil dit verder uitbreiden. Het bedrijf teelt op deze wijze ook Rainier en Dark Sweet kersen. "We telen momenteel appelen en kersen op 930 hectare en willen dit de komende jaren uitbreiden. Afhankelijk van het ras planten we tussen de 1.600 tot 2.400 bomen per 4.046 m2. Hoewel we in de meeste van onze boomgaarden gebruikmaken van trellissystemen zijn er ook nog een paar percelen waar we conventionele boomgaarden hebben. In al onze nieuwe kersen- en appelboomgaarden zullen we met trellissystemen werken."In deze tijd van het jaar zijn alle appelrassen die Auvil Fruit teelt in het seizoen, met uitzondering van Pink Lady, waarvan het seizoen begin november weer aanbreekt. Het gele ras, Aurora Golden Gala, werd door het bedrijf zelf ontwikkeld. "We telen Granny Smith, Fuji, Gala, Honey Crisp, Aurora en Pink Lady," vertelt Norwood. "De Pink Lady's worden het laatst geplukt. Alle overige appelen zijn momenteel verkrijgbaar, waaronder onze Aurora Golden Gala. Dit fraaie ras hebben we zelf ontwikkeld en het heeft een knapperige 'bite' en unieke smaak."

Norwood legt uit dat het trellissysteem onderdeel vormt van de bedrijfsstrategie om klanten smakelijke appelen te leveren. "Ons motto is 'Where passion meets flavor' en dat is waar het bij ons om draait. De smaak is waar de klant keer op keer voor terugkomt. We streven ernaar fruit van wereldklasse te te leveren met een uitzonderlijke smaak en ons trellissysteem is hierbij essentieel. Deze doelstelling heeft ons bedrijf groot gemaakt sinds 1928 en is ook heden ten dage nog onze grootste drijfveer."
Voor meer informatie: 
Ray Norwood
Auvil Fruit Company
Tel: 509-784-1711
Publicatiedatum: