Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Normering voor maten moeten aangepast worden"

Moeilijke start Spaans granaatappelseizoen

Het Spaanse granaatappelseizoen gaat van start met de eerste oogsten van vroege variëteiten zoals Smith en Acco in de streek van Levante. In Valencia is de oogst verlaat met lagere opbrengsten per hectare en met kleinere maten.

"We beginnen met het oogsten van de eerste Smith en Acco granaatappelen met een vertraging van tussen de 10 en 12 dagen. Voor een groot deel is de vertraging een gevolg van de invloed van de lage temperaturen en zelfs vorst tijdens de bloeiperiode. Het lijkt erop dat de opbrengst in de rest van Spanje ook lager zal zijn", vertelt Ernesto Machancoses, van Frutas Inma in Valencia.



Anderzijds was er tijdens de periode van vruchtzetting sprake van hittegolven, die samen met de permanente droogte (een uitzondering daarop waren enkele hagelstormen die de oogst aangetast hebben) ervoor gezorgd hebben dat de maten kleiner zijn dan gebruikelijk. "De grote ketens zullen de normering van de maten voor dit seizoen moeten aanpassen, anders zal er maar zeer weinig granaatappel in de schappen liggen" legt de teler en verhandelaar uit. Consumenten willen over het algemeen grote granaatappelen aangezien deze beter zijn voor het maken van sap.

De Spaanse granaatappel komt aan op een moment van lage prijzen, samenvallend met het eind van het Peruaanse seizoen. "We hebben te maken met de gevolgen van het Peruaanse seizoen, dat catastrofaal is geweest vanwege de enorme druk van het aanbod, wat ervoor gezorgd heeft dat prijzen gedaald zijn tot een niveau waarvan we niet dachten dat het bereikt kon worden. Er is nog steeds Wonderful granaatappel uit Peru in koelopslag van de maten 8 en 10. De markt vraagt verse granaatappel met bepaalde maten en voor lage prijzen, waardoor er sprake is van een erg ingewikkelde start van het seizoen. Als wij geen vertraging hadden, was het probleem nog groter geweest".

Ernesto Machancoses verwacht echter dat er volgende week geen granaatappel vanuit het Peruaanse seizoen op de markt meer zal zijn en dat de markten zich zullen moeten aanpassen aan de maten die beschikbaar zijn. "We kunnen niet de plantages opgaan en slechts 20 % van de opbrengst oogsten", geeft hij aan. "We staan voor een ingewikkeld seizoen. We zullen moeten zien wat de invloed zal zijn van de granaatappelen uit Turkije, Israël, Egypte en Tunesië. Egypte verandert in een zware concurrent sinds hun munt gedevalueerd is, zowel in citrus als in granaatappel".

Slechts ongeveer tien jaar geleden was praktisch 100 % van de in Valencia geplante granaatappel van de Mollar variëteit en afgeleiden daarvan. Deze granaatappelen hebben een zoete korrel en een zachte structuur, maar zijn minder mooi qua uiterlijk. "Er is een verandering gaande naar aantrekkelijkere variëteiten met een intense rode kleur aangezien de winstgevendheid van de traditionele Mollar in de afgelopen jaren te lijden heeft gehad ten gunste van deze variëteiten, die redelijkere prijzen bieden", legt de teler uit.



De vraag naar granaatappel blijft jaarlijks groeien zowel vanwege de gunstige eigenschappen voor de gezondheid die het fruit heeft als vanwege de trend van het consumeren van verse sappen. Anderzijds is er ook sprake van een aan etniciteit verbonden consumptie die steeds meer wordt. "Noord-Europeanen zijn over het algemeen niet zo bekend met de granaatappel. Ze zien het eerder als een exotisch product, terwijl de immigranten in Europa afkomstig uit het mediterraans gebied en uit landen uit het noorden van Afrika traditioneel gezien bekend zijn met het fruit". Frutas Inma verzendt zijn granaatappelen voornamelijk naar Scandinavische landen en naar Duitsland.

Frutas Inma start het nieuwe seizoen met een nieuwe fruitclassificatielijn met Global Scan technologie van Maf Roda. Hiermee wordt het fruit geclassificeerd op basis van kwaliteit, kleur, gewicht en diameter. "Met deze nieuwe lijn worden er 8 foto's per stuk genomen en wordt voor elk daarvan bepaald of ze van Extra, Eerste, of Tweede kwaliteit zijn". 

Voor meer informatie:
Ernesto Machancoses
Frutas Inma
Carrer de L'Olivera,
46291 Benimodo (Valencia)
Tel.: +34 96 253 14 71
info@frutasinma.com
www.frutasinma.com


Publicatiedatum: