Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Ondanks harde concurrentie is de vraag stabiel

"„Ons grote voordeel is de bio- en fairtrade-certificering"

De continue import van verse ananas leidt zowel in de conventionele alsook in de biologische sector tot een constante productverzorging. De tussenhandelaren c.q. importeurs moeten dan ook voordelig inkopen om winst te maken. Ondanks deze harde concurrentie binnen de huidige exotenhandel lukt het de firma Kipepeo al jaren om ananas met een bio- en fairtrade-keurmerk op de markt te brengen. Ook na enkele moeilijke jaren blijft de filosofie bestaan om met de passie van 250 kleine telers uit Oeganda uitsluitend premium ananas te telen.


Op de stand van de firma Kipepeo tijdens de afgelopen BioFach in Nürnberg

Naast de concurrentie van relatief goedkope geëxporteerde producten van grote plantages in Costa Rica en andere Latijns-Amerikaanse teeltgebieden, kwam er voor de firma Kipepeo nog een ander probleem bij: in 2016 en 2017 waren er namelijk aanzienlijke problemen met de kosten van de wisselkoers tussen dollar en euro. Inmiddels is deze grote hindernis overwonnen en kijkt men weer vooruit, benadrukt directeur Siegfried Hermann. "Het hoofdseizoen van ananas duurt nog enkele weken. We merken dat de behoefte aan ons product in de afgelopen jaren stabiel is gebleven. Onze grote voordelen zijn natuurlijk dat onze producten zowel biologisch alsook fairtrade gecertificeerd zijn en wekelijks vers per vliegtuig binnenkomen.''


Ananas tijdens het drogen

Klimaat & techniek
Het partnerschaft met kleine teeltbedrijven in de Oost-Afrikaanse republiek Oeganda is echter alles behalve eenvoudig vanwege de weersomstandigheden en het gebrek aan moderne techniek. Desondanks is de huidige kwaliteit van de producten heel goed. Siegfried: "Ons enige ras is de Smooth Cayenne, een variëteit die men niet kan vergelijken met het gebruikelijke ras MD2. Bij onze producten is er geen ananas die eruit ziet als de andere.'' Iedere ananas heeft zijn eigen gezicht en als gevolg daarvan is er geen vastgesteld formaat waarbij de ananas geoogst wordt, zegt Siegfried. De telers halen de ananas van het veld zodra de rijpingsgraad acceptabel is. Dat wil over het algemeen zeggen wanneer minstens de helft van de ananas geel is. "In de regentijd hebben we natuurlijk met minder zon te maken en is de ananas duidelijk groener. Qua smaak is zij dan echter nog steeds goed.'' 


De lokale bevolking tijdens de oogstfase

Een andere moeilijkheid vormen de beperkte landbouwmogelijkheden die ter beschikking staan. Moderne machines of andere technologische oplossingen zijn nauwelijks voorhanden. Siegfried ziet echter duidelijke ontwikkelingen op Oost-Afrikaanse grond, die voor een groot deel vanwege de aanwezigheid van de firma Kipepeo en de donaties van haar klanten tot stand gekomen zijn. "Ieder product dat we op de markt brengen, heeft een label met informatie over onze sociale projecten. De donaties de we ontvangen zetten we direct in om regenwatertanks voor kleine telers te kopen zodat zij vers regenwater direct voor de deur hebben. Dat is onze passie op dit punt, dat we onze medewerkers en telers in alle gevallen ter zijde staan.''



Afrika & Azië
Kipepeo is sinds 2002 in Afrika vertegenwoordigd. Naast de oprichting van een project ter productie van gedroogd fruit in Tanzania volgde de teelt van ananas, bananen en ander tropisch fruit in Oeganda. De firma werkt uitsluitend met kleine telers samen. De clientèle van het bedrijf bestaat hoofdzakelijk uit bio-groothandelaren uit heel Duitsland, evenals enkele klanten in het Europese buitenland. Daarnaast neemt Kipepeo ook Zuidoost-Aziatisch fruit van een partnerproject uit Thailand af. Het hoofdoogstseizoen in Azië is in de biocategorie echter heel kort en duurt van maart tot en met juni. In de toekomst wil men ook fruitpulp en fruitpuree aan gaan bieden die direct in het herkomstland geproduceerd zullen worden.


Ananas tijdens de bloeiperiode

Verdere informatie:
Kipepeo Bio & Fair GmbH
Inh. Siegfried Hermann
Max-Planck-Strasse 15
D - 72639 Neuffen
Tel. +49-7025-840 515 
Fax. +49-7025-840 516
Publicatiedatum: