Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Special Jaaroverzicht oktober 2017

Internationale beurzen, nieuwbouw en drugssmokkel

In de maand oktober waren er weer voldoende nieuwswaardigE AGF-gebeurtenissen te melden op onze website. De grotere beurzen, uitbreidingen en drugssmokkel waren de meest opvallende uitschieters van oktober.


De Fruit Attraction in het Spaanse Madrid. 

(Inter)nationale beurzen
Van 18 tot en met 20 oktober heeft de Fruit Attraction weer plaatsgevonden in het Spaanse Madrid. In het beursgebouw Ifema kwamen mensen van over de hele wereld op de versbeurs af. In zes hallen toonden de ongeveer 1500 exposanten uit voornamelijk Europa aan het publiek wat zij in huis hadden. Zowel het aantal bezoekers als het aantal standhouders zijn al jaren achter elkaar aan het groeien. Ook de Nederlands en Belgische bedrijven die aanwezig waren op de beurs in Madrid merkten dat. Volgens hen blijft ook het aantal Aziatische bezoekers van de Fruit Attraction ieder jaar toenemen. Rond ongeveer dezelfde tijd vond in het Amerikaanse New Orleans de PMA Fresh Summit plaats, waar bijna 20.000 bezoekers op afkwamen. Maaltijdkits en innovatie verpakkingen, waren opvallende verschijningen tijdens de Amerikaanse beurs. 


De PMA in New Orleans.

Maar er vonden meer beurzen plaats in de maand oktober. Zo vond de levensmiddelenbeurs Anuga in Keulen plaats, waar ook AGF centraal stond. Verder was er de verpakkingsbeurs Empack in het Belgische Mechelen en vonder er een Aspergesymposium plaats in het Limburgse Kronenberg, die in het teken stond van de uitdagingen waar de telers in de toekomst mee te maken kunnen krijgen.


Het nieuwe pand van Scherpenhuizen.

Uitbreidingen en andere feestelijke gebeurtenissen
Opvallend waren het aantal openingen en uitbreidingen die plaatsvonden in de maand oktober. AGF-exporteur Martin Scherpenhuizen van Scherpenhuizen openende zaterdag 7 oktober samen met de honderden aanwezigen op het openingsfeest, het nieuwe pand van zijn bedrijf. Ook de nieuwbouw van Euro Gijbels afgerond in oktober. Begin dit jaar werd er gestart met de bouw van een volledig geconditioneerde verpakkingscentrale van 4000m2. Begin oktober begonnen de familiebedrijven CARGOBOSS & van daalen transport met de bouw van een crossdock loods. Ook Va Gelder begint met uitbreiding in oktober. Op 9 oktober sloeg Van Gelder de eerste paal van het hoofdkantoor in Ridderkerk. Op historische grond nog wel, want Leen van Gelder senior teelde aan de Krommeweg in het verleden daar zijn spruiten. Het nieuwe pand van ruim 30.000 m2 wordt een heuse zichtlocatie langs de snelwegen A15/A16/A29. 


De eerste paal voor de nieuwbouw van Kloosterboer in Lelystad. 

Maar we zijn er nog niet met de verhuis- en nieuwbouwberichten. Woensdag 18 oktober jl. is officieel de eerste paal geslagen voor de bouw van het nieuwe vrieshuis van Kloosterboer in Lelystad. Het nieuwe volautomatisch vrieshuis krijgt een opslagcapaciteit van 40.000 pallets en zou in het vierde kwartaal van 2018 operationeel moeten zijn. Capespan verhuist zijn Europese opslag- en distributieactiviteit van Vlissingen naar Cool Port Rotterdam. De verhuizing zal tegen het einde van november dit jaar zijn afgerond. Cool Port Rotterdam is het nieuwe distributiecentrum van de Kloosterboer Group, gevestigd in de Rotterdamse Waalhaven. Op de nieuwe locatie is er plaats voor 40.000 pallets, voor zowel koeling als diepvries. Daarnaast zijn er 38 dockschuilplaatsen en is er een servicezone van 7500m2. 


De REO Veiling bestaat 75 jaar in oktober.

Ook feest voor de REO Veiling, die 75 jaar bestaat in oktober. Medewerkers van de REO Veiling vertelden het verhaal van het verleden, maar ook van de toekomst. Het zorgde voor heel wat herinneringen en anekdotes tijdens het evenement dat 12 oktober gehouden werd om het jubileum van de jarige veiling te vieren. Naast feest voor de REO Veiling, ook taart voor Hillfresh die het 10-jarig jubileum viert. 

Ook Jan Deckers jr viert 25-jarig jubileum in transport. Karel van der Linden van Cool Fresh International zag in oktober Abraham. Huug en Nico Kooijman ontvingen een gouden en zilveren Greeneryspeld omdat de firma G.H. Kooijman&ZN, nu Huug en Nico zijn al meer dan 100 jaar lid van Coforta / The Greenery en haar rechtsvoorgangers.


De gouden en zilveren Greeneryspeld wordt uitgereikt.

Voor de tweede keer werd het ADN Groenteman met Ster georganiseerd. Van de 33 bedrijven die het sterrentraject volgden namen 4 ondernemingen het maximale aantal van 3 sterren mee naar huis, 5 bedrijven 2 en 10 kregen 1 ster. Voor de tweede keer in 2017 bezocht koningin Máxima begin oktober Koppert Cress. In aanwezigheid van Koningin Máxima en een groot aantal invloedrijke ondernemers, werd de kick-off gegeven voor de inschrijving voor de tweejaarlijkse ondernemersprijzen van de Koning Willem I Stichting. 


Koningin Maxima bezocht Koppert Cress.

Slecht nieuws
In oktober was er ook droevig nieuws te melden. Willem Hartman overleed in die maand op 71-jarige leeftijd. De ondernemer was bekend van het glastuinbouwbedrijf A.C Hartman uit Sexbierum. Ook overleed 
Aardappelhandelaar Raphaël Den Haese in dezelfde maand op 78-jarige leeftijd in Gent. Raphaël was jarenlang actief als aardappelgroothandelaar in het Belgische Moortsele. Twaalf jaar geleden nam zijn zoon Willy Den Haese het familiebedrijf over, al was zijn vader nog altijd actief in het bedrijf dat zich bezig hield met fritesaardappelen. 
Daarnaast brak er eind Raphaël Den Haese
waar veel AGF-bedrijven gevestigd zijn. Later bleek dat er bij de brand asbest is vrijgekomen, waarna de ondernemers hun pand niet meer mochten betreden. Uiteindelijk bleef het bedrijventerrein enkele dagen gesloten, met als gevolg dat het AGF in de bedrijven onverkoopbaar werd. Volgens de handelaren op het terrein was de communicatie vanuit de gemeente naar de ondernemers slecht. In dezelfde maand zijn de inwoners van het dorpje Altforst opgeschrikt door de vernieling van 3000 fruitbomen. De schade wordt tussen de 20.000 en 25.000 euro geschat.


Iemand die zich bezighield met een cocaïnelab in een groententeelt wordt aangehouden door de politie.

AGF en drugs
In de tiende maand van het jaar kregen AGF en drugs ook met elkaar te maken. In een gebied tussen Rotterdam en Den Haag trof de politie een groot heroïnelab aan bij paprika- en komkommertelers. In werkelijkheid bleken het dekmantels voor drugslab. In totaal werden er minder mensen aangehouden. Ook vond de politie in samenwerking met de Belgische politie rond dezelfde tijd een partij van 5.300 kilo cocaïne in de haven van Antwerpen. De drugs zaten verstopt in een container bananen uit Colombia. De partij cocaïne was op weg naar een fruitbedrijf in Barendrecht. De drugs hadden een geschatte waarden van 200 miljoen euro. Daarnaast geeft de Nederlandse politie aan dat avocado's het nieuwe dekmantel zullen worden voor cocaïnesmokkel. De politie opent zelfs een anonieme tiplijn om ervoor te zorgen dat er minder grote partijen cocaïne Nederland kunnen overspoelen. 


Een partij cocaïne tussen de bananen.

Veranderingen

Eddy Jager zet zijn carrière vanaf februari 2018 voort als inkoopdirecteur bij Greenyard Fresh Hamburg, waar hij de eindverantwoordelijkheid gaat dragen over het citrus- en meloenenpakket. Jan Opschoor is per 1 november algemeen directeur van Prominent en blijft daarnaast algemeen Eddy Jager
directeur van DOOR.
Prominent is een vereniging van 29 telers met in 
totaal 365 hectare tomaten. Door de aanstelling van Jan Opschoor is Prominent verzekerd van een optimale samenwerking tussen commerciële activiteiten via DOOR en de teelt- en kleinpakactiviteiten van Prominent.

 
Jan Opschoor is sinds 1 november algemeen directeur van Prominent.