Special jaaroverzicht december 2017

Sneeuwval, appelnieuws en Belgische fusie perikelen

Op deze laatste AGF-nieuwsdag van 2017 een samenvatting van nieuws en wetenswaardigheden in december tot op heden. De Nederlandse economie groeit sterk maar begin december was er toch minder goed nieuws voor de AGF-sector. Volgens het CBS is de omzet in de groenten- en fruithandel 7% gekrompenMisschien moet de foodsector wel terug naar de tekentafel? Dat was het thema van de lezing van sectorbankier Food Rob Morren (AbnAmro) tijdens de Zeeuwse netwerkbijeenkomst Food Delta 2.0.

De omzet voor de groenten- en fruithandel daalde in 2017 terwijl de omzet van landbouwmachines juist steeg in het afgelopen jaar. Bron: CBS.

Waitrose zorgt voor opvallende kerstversiering. Zij hebben een hele eigenzinnige aanbieding op de afdeling bloemen en planten: spruitenkransen.


en ananas kan ook dienen als kerstboom....Hema geeft met het foodconcept LEKKER HEMA antwoord op de foodtrends: vaker buiten de deur eten, transparantie en gezonder.

Appelen
Nederland is geen appelland meer
, dat is al even bekend maar de statistieken over de laatste 20 jaar geven nog eens een duidelijk beeld van de ontwikkelingen.Uit een overzichtsartikel over de wereldwijde appeloogst 2017 blijkt dat de mislukte appeloogst Europa niet gecompenseerd wordt in wereldproductie.

Van appelen naar de uien...Het uiencomité kreeg bij het GroentenFruit Huis een SIK tijdens de jaarlijkse ledenvergadering. Samenwerken, Integriteit en Kwaliteit stonden er centraal. Voorzitter Gijsbrecht Gunter memoreerde in zijn openingsspeech aan het feit dat iedereen de gelegenheid gehad heeft om bij de start van het seizoen een mooie prijs te maken. Aan de andere kant noemde hij dat er miljoenen verdampt zijn door de negatieve stemming, de interne concurrentie en het feit dat de Russische boycot nog steeds over de rug van de landbouw gevoerd wordt.
De Europese leiders hebben de sancties tegen Rusland die in 2014 werden opgelegd nog eens met 6 maanden verlengd.

Groepsfoto Uiencomité

En dan eindelijk witte rook uit Brussel. De EU en Londen bereiken een akkoord over de gemaakte boedelscheiding (fase 1) in de Brexit onderhandelingen. Gert Mulder van GroentenFruit Huis hoopt dat "we het nu over de praktische zaken na de Brexit gaan hebben." 

Opvallende producten
Aan de populariteit van de avocado lijkt geen einde te komen en de door Marks & Spencer geïntroduceerde coctailavocado is een veel belovende variëteit: pitloos. Het nieuws haalde de landelijke pers.


Extreem weer
De Indiase druivensector is getroffen door cyclonen. In het gebied van Kerala tot Maharashtra en Gujarat aan de westkust van India is enorme schade aangericht.De schade aan de vroege druivenoogst, die bestemd is voor de Europese markt, is aanzienlijk. We zien de export met 50% dalen als gevolg van de verliezen die de cycloon heeft veroorzaakt."
Droogte in Zuid-Afrika maakt de citrustelers in Westkaap bezorgd en ook nog eens een hagelstorm met hagelstenen zo groot als golfballen die grote schade aanrichten aan avocado-, citrus-, en macadamiaboomgaarden.
In de transportsector gaat AB Transport op overnamepad. De logistieke dienstverlener wil klanten breder kunnen bedienen als het gaat om het transport van losgestorte agrarische producten. Daartoe verkrijgt de logistiek dienstverlener per 1 januari 2018 een meerderheidsbelang in G. Bosman Transport uit Nisse, zo geeft AB Transport aan. Per genoemde datum gaan G. Bosman Transport, Minnaard Transport en Internationaal Transportbedrijf Van de Swaluw samen.

De Westlandse Tuin viert dubbel feest: Kees de Vries is 65 geworden en hij werkt er ook al 50 jaar. Zijn zoons namen hem mee met paard en wagen door Charlois waar het allemaal begon.

Kees de Vries met zoons Corné en John

Groenteman met 2 sterren Arjan Klarenbeek opent een tweede winkel en introduceert daar zijn nieuwe formule Feel Good Food. Eigenlijk is het de derde winkel want hij heeft ook een online channel, dat afgelopen jaar flink groeide.

De sector kan alweer vooruitkijken naar Fruit Logistica, de genomineerden voor de Fruit Logistica Innovation Award 2018 zijn bekend, uit België en Nederland dingen mee:
  • "The Alberts Smoothie Station", Alberts powered by Greenyard, België
  • "Ulti-Mite Swirski", Koppert Biological Systems, Nederland
  • "Wasabi Giftbox", East4Fresh - Color2Food, Nederland
Maar vergeet niet de specialistische Nederlandse variant: VEG. In het specialistische kanaal zijn volop kansen, ook voor grote spelers.


Bedrijfsnieuws
Forse uitbreiding bij Meyers Softfruit te België. Het bedrijf heeft op dit moment een totale oppervlakte van zes hectare. Naast kassen zijn er tunnels, stellingteelt en opkweekvelden voor aardbeien, braambessen, frambozen en rode bessen. Daar komt nu 13.000 m2 glastuinbouw bij. Eigenaar Wim Meyers runt het bedrijf samen met zijn vader Louis. 
Nog een forse uitbreiding in diepvries. Fruveco, diepvriesspecialist uit de Spaanse stad Murcia, breidt haar capaciteit met 13.000 m2 uit. Dat is goed voor 65.000 pallets of 800.000 ton bewerkt product op jaarbasis. Het betekent een verviervoudiging van de opslagfaciliteiten. Het is een opmaat naar meer: de komende jaren volgen nog twee koelhuizen van hetzelfde kaliber.
Rijk Zwaan denkt een sterke marktpositie te kunnen realiseren in Vietnam door de huidige activiteiten van de distributeur The Fruit Republic over te nemen per 1 januari 2018.
Fritesverwerker Agristo neemt nieuwe fabriek in Wielsbeke in gebruik. Hiermee is de producent van voorgebakken en diepgevroren aardappelproducten klaar met de eerste stap in haar uitbreiding van de productiecapaciteit.
Fruitmasters organiseerde voor de zevende maal een Telersdag waar 1500 bezoekers op afkwamen. "Als coöperatie vinden wij het belangrijk en passend bij het karakter van onze organisatie om één keer per jaar al onze leden en hun familie uit te nodigen hier op ons bedrijf in Geldermalsen", zegt Kees de Kat, algemeen directeur. 
Flevostar Potato uit Dronten is failliet verklaard. Vorig jaar zomer maakte de aardappelgroothandel, die 25 jaar terug opgericht werd door Jaap Kodde, nog een nieuwe start met een nieuwe naam en directie. 
Frans en Irma van den Bosch hebben een heftige tijd achter de rug. Zij stopten met hun gelijknamige fruitbedrijf en zetten het te koop.
Transportbedrijf Jan Deckers Jr. gaat zijn wagenpark uitbreiden. 
Onder de naam Dutch Distribution Centres gaan twaalf Nederlandse AGF-bedrijven hun krachten bundelen voor de bouw van een distributiecentrum voor aardappelen, groenten en fruit bouwen in India. Huib Smit van Allround Vegetable Processing is de bedenker van het project Dutch Distribution Centres (DDC).

Belgische fusieperikelen
Groot nieuws zijn het afblazen van de fusie BelOrta en Hoogstraten en de overname aspiraties van Greenyard, de Belgische fruitreus heeft interesse in de Amerikaanse gigant Dole Foods. Greenyard hoeft zich waarschijnlijk geen zorgen te maken over de Europese mededingingsautoriteit als de overname van Dole doorgaat.
 


Personalia
Heugelijk nieuws op de redactie. Daan en Margreet, beiden werkzaam bij Uitgeverij Boekhout, kregen 1 december een dochter Noemi Elisa, zusje van Sarah Lynn.
Bram Hoogendoorn, oprichter van het gelijknamige handelsbedrijf A. Hoogendoorn, overleed 3 december na een kort ziekbed. De 85-jarige Bram was nog altijd actief op kantoor actief en begon nog steeds om kwart over 5 's ochtends.

Bram Hogendoorn

Ook is oud-eigenaar Herman (H.H.) Goes, voormalig algemeen directeur van Goes Transport uit Vleuten overleden. Hij werd 83 jaar.
Erico Pootjes zit al 25 jaar tussen de aardappelen, groenten en fruit door zijn werk bij AGF-groothandel Harrie Goesten
Een 125-jarig jubileum in Dublin, Leonards was in 1892 een van de eerste handelaren op de markt en nu bevoorraadt het bedrijf 120 winkels.


Jack Leonard senior, Dublin Corporation Fruit Market, kerst 1930

Fred Rennen van EXSA Europe emigreert naar Costa Rica waar hij in de afgelopen jaren een geweldige passie voor heeft opgebouwd. Pura Vida!
Alweer 70 jaar en nog altijd volop in de weer in de citrusimport. We hebben het over Leo Pels. Hij is 70 jaar geworden.
Michiel Gerritsen is niet beschikbaar voor een nieuwe periode als voorzitter van de NFO. De huidige periode van Michiel loopt tot medio volgend jaar. Na de jaarwisseling start de NFO de procedure op om te komen tot een nieuwe voorzitter.
Gertrude Snoei neemt afscheid als redacteur België van AGF.nl en gaat verder in een nieuw vakgebied. Salukes!


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven