Special jaaroverzicht november 2017

November was een beurzen-, jubileum- en prijzenmaand, de sector krijgt het te verduren

Tholen - We naderen alweer het einde van 2017, veel nieuws zal nog vrij vers in het geheugen liggen. Het was de maand dat de World Avocado Organization (WAO) en The Avocado Show Amsterdam omdoopten tot de avocadohoofdstad van Europa. En de maand dat uit de Quote 500 blijkt dat daar vertrouwde namen in het rijkenlijstje terugkeren: AGF'ers die hun vermogen met friet, zaad en fruit verdienden.

Er worden kansen gezien in de bramenteelt door Jong Fruit, een aardbeienteeltbedrijf dat uitbreidt met kasbramen. Eigenaar Rob van der Wouw denkt dat hoge kwaliteit bramen gewild zullen zijn bij de retail: "Bramenteelt vertoont gelijkenis met aardbeienteelt 25 jaar terug."


De ice kart finalisten

De Groot van Dommele maakt november spannend voor haar klanten in de detailhandel met de 'Challenge on ice'. Zij kunnen zich via voorronden kwalificeren. 12 finalisten strijden op woensdag 17 januari voor de titel 'De Groot van Dommele Ice kart Kampioen 2017-2018'

Uit de wereldmarkt appelen wordt duidelijk hoe erg de voorjaarsvorst heeft toegeslagen in Europa. Het is de kleinste oogst sinds 2007, de vruchten zijn minder mooi, wel zoeter dan anders en veel grote kalibers. Nederland en België verwachten nog lagere oogsten dan WAPA-ramingen aangaven.

Verduren
In de tweede week krijgt de sector flink het te verduren. Eerst door een artikel in Trouw, de krant maakte uit NVWA gegevens op dat op aardbeien zes keer zoveel gewasbeschermingsmiddelen voorkomen dan op ander fruit. Te kort door de bocht, laat de sector horen, consumenten geven wisselende reacties. Uit een peiling op de markt blijkt dat de verkoop van aardbeien bij Dielissen behoorlijk inzakte maar dan anderen juist uitpakken et aardbeien.
Telegraaf kopt met Moderne slavernij in de Nederlandse kassen. "Terwijl trosjes felrode cherrytomaten teder in luxe designdoosjes worden gedrapeerd, krijgen de mensen die ze plukken een behandeling die doet denken aan slavernij", aldus de krant. De regering moet zich over deze onderwerpen verantwoorden.


Jos Dielissen

Positief
Koppert Biological Systems zet de sector in een positief daglicht. Het werd uitgeroepen tot het meest toonaangevende tuinbouwbedrijf in de Hillenraad 100. Looije Verpakkingen gaat voor duidelijkheid met het behalen van het Fair Produce certificaat een keurmerk dat staat voor eerlijke behandeling van de werknemers.
Steeds meer retailers willen Milieukeur invoeren. Net als Jumbo kondigde Aldi aan eind 2019 alle AGF te willen voorzien van Milieukeur.China Fruit and Vegetable

In China vond in Beijing de negende editie van de jaarlijkse internationale vakbeurs China Fruit and Vegetable, ofwel China FVF, plaats. De beurs wordt georganiseerd door de Chinese AQSIQ, de groothandelsmarkt Xinfadi in Beijing en de Chinese Fruit Association. Een fotoverslag van ons internationale nieuwszusje FreshPlaza geeft een indruk van de laatste ontwikkelingen in de Chinese en wereldwijde AGF-sector. Op de Mac Fruit Attraction China in Sjanghai wordt duidelijk dat geschenkverpakkingen voor fruit de stijl is in China. De beurs werd gehouden in samenwerking met China Horti/ Hi Fresh en dat resulteerde in een interessante combinatie en een extra fotoverslag van de groothandelsmarkt in Shanghai.

De Biowinkelvereniging start een campagne voor BTW-vrije groenten en fruit, maar dan de biologische. Het verbroedert de biosector zegt voorzitter Roosmarijn Saat. 
Los daarvan voert groenteman Frans van de Polder, gesteund door AGF Detailhandel Nederland, actie op het binnenhof voor BTW-vrije groenten en fruit.


Frans van de Polder legt de laatste hand aan 0% BTW, foto Mark Heemskerk ADN

Uit het faillissementsverslag van FresQ blijkt dat één FresQ-lid heeft geprofiteerd van het overtreden van de Europese subsidieregels. Het bestuur was hiervan niet op de hoogte. Deze kennis is van belang voor het terugvorderen van de verstrekte subsidies bij aangesloten telers.
Regels omtrent prijsafspraken blijven punt van discussie maar een uitspraak van het Europese Hof schept duidelijkheid: "alleen erkende producentenorganisaties mogen prijsafspraken maken. En dan alleen binnen de vereniging." 

De ontwikkelingen in Spanje betreffende de onafhankelijkheid van Catalonië hebben geen grote invloed op de AGF-handel, zegt Ad van der Staarij van Savasun. De onafhankelijkheidsstrijd in Tarragona is volgens hem geen hot item. "De heftige protesten vinden vooral in Barcelona plaats. Het zijn vooral de oude Catalanen die fanatiek zijn. Bij de jeugd speelt dat allemaal niet zo, al staan ze bij een opstandje natuurlijk vooraan." 


De Indiase markt staat open voor Belgische groenten en fruit. De concrete plannen voor de komende jaren zijn door directeur van BelOrta Filip Fontaine en IG International ondertekend. Nog meer goed nieuws kwam een aantal dagen later. Belgische Conference-peren krijgen toegang tot de Vietnamese markt.

Bananen
Genève was gedurende twee dagen de bananenhoofdstad van de wereld. De stad vormde het decor van het derde World Banana Forum. Het overlegorgaan van de FAO besprak actuele onderwerpen waaronder arbeidsrechten en social responsibility, de gevolgen van klimaatverandering en het gevaar dat TR4 vormt voor de sector. 

Familiebedrijf van het jaar werd Heemskerk Fresh & Easy. Commercieel directeur Jantine Star-Heemskerk zegt over de kracht en de uitdagingen van werken in een familiebedrijf: "Als we vanmiddag besluiten een investering te doen, gaan we daar morgen mee aan de slag." De award werd uitgereikt door BDO.


Foto Hillenraad

Nog een winnaar, zeer verrassend wint Landwaart Culinair diverse prijzen op de Bakkersvakwedstrijd. Groenten en fruit zijn de basis maar de culinaire aspiraties van Landwaart rijken veel verder. Landwaart ging er met vijf trofeeën én de titel Kampioen Banketbakker 2017-2018 vandoor.
Een andere AGF-topspecialist, Jos Schouten, specialiseert zich in de gezonde smoothies en ontwikkelt een eigen To Go-concept.

Euro Pool System combineert het vieren van haar 25-jarig jubileum met de opening van het depot aan de entree van het handelscentrum in Barendrecht in samenwerking met partners WDP en The Greenery. 


Tony de Pauw (WDP), Steven Martina (The Greenery), Dirk Vercamman en Gerjo Scheringa (Euro Pool System) knipten gezamenlijk het lint door waarmee zij het nieuwe depot openden.

Een verwoestende brand legt de uienfabriek Lion Foods in Sint-Maartensdijk volledig in de as. Lion Foods BV had voorheen de naam Denja BV en is een producent van krokant gebakken uitjes. 

Een langslepende affaire komt door een gerechtelijke uitspraak tot een einde. Zespri zou een belastingontwijking gefaciliteerd hebben terwijl er kiwi's naar China geëxporteerd werden met vervalste facturen naar de importeur om te gebruiken in de declaraties in China. Na vier jaar onderzoek heeft de Serious Fraud Office besloten de Zespri Group niet te vervolgen wegens onvoldoende bewijs.

Stichting Agrarisch Limburg (SAL) kondigt aan geen toekomst meer te zien in Aceera. Aceera is er volgens SAL helaas niet in geslaagd de juiste mix aan activiteiten te ontwikkelen en wordt opgeheven.

Nieuwe teelten
Op Tholen zijn de eerste zoete aardappelen in de verkoop gegaan. Het is nog pionieren maar de resultaten stemmen tot tevredenheid. "Deze zoete aardappelen hebben een iets andere vorm dan het importproduct en de smaakbeleving van dit nieuwe streekproduct is erg goed", vertelt Kees Bijl van Bijl Aardappelen uit Sint-Annaland. De eerste Nederlandse zoete aardappelen gaan mee met Groothandel Van Ravenswaaij uit Veenendaal. De eerste Belgische zoete aardappelen liggen in de rekken van Colruyt en OKay. Een uitgebreide analyse over kansen en zorgen van deze nieuwe teelt komen aan de orde in een interview met Patrick FitzGerald van Beotanics.
Een andere introductie vanuit het Andesgebergte is het knolgewas yacon dat al een aantal jaar geteeld wordt in België. De familie van de aardpeer en schorseneer wil echter in België nog niet van de grond komen. Daarom begint er een promotiecampagne: Tasty Yacon. REO veiling neemt het op in het assortiment.


De verpakkingen zoals hierboven zijn te koop bij vijf supermarkten in België. Met de yacon is soep, een wokgerecht of carpaccio te maken.

Voortaan geldt er nog één landelijke notering voor de in Nederland geteelde aardappelen. De 1e PotatoNL notering vervangt de aardappelnoteringen van de beurzen Rotterdam, Goes en Emmeloord vervangen. 

Hoogstraten meldt dat het jaar 2017 zal de geschiedenis ingaan als een gemiddeld goed jaar, zowel op vlak van productie als prijsvorming. Coöperatie Hoogstraten heeft het aantal van 30 miljoen kilo aardbeien overschreden. De aanvoer aan het einde van het jaar zal dichtbij de 32 miljoen kilo liggen. 

Op Amsterdam Produce Show was het motto 'Geen kwantiteit, maar kwaliteit'. Het aantal exposanten was met zo'n 100 opnieuw overzichtelijk. Zowel het aantal Nederlandse standhouders als bezoekers was iets hoger dan vorig jaar. Natuurlijk is er een fotoreportage gemaakt.


Amsterdam Produce Show

De stemming tijdens de Kennisdag Fruit zat er minder goed in. Telers maken zich zorgen over de huidige ontwikkelingen in de markt, concurrentie vanuit het oosten en de recente berichten over de gewasbeschermingsmix op de aardbeien. Op de fotoreportage zijn de deelnemers te zien. Fruittelers zijn wel solidair met elkaar. Het door vandalen vernielde perceel Elstar bij een fruitteler in Alforst is door collega-fruittelers opnieuw ingeplant. NFO start binnenkort met een imagocampagne voor Nederlands fruit. Het Comité Fruit binnen GroentenFruit Huis zet in op verandering.

Kennisdag fruit

Rabobank geeft een waarschuwing af aan importeurs van fruit. Er is actie nodig om de beschikbaarheid importfruit voor EU veilig te stellen. Dat
bevestigd ook Anton Filippo van LBP Rotterdam (zie foto rechts, van Maaike Petri). In een uitgebreid interview over LBP zegt hij: "De fruitvolumes van overzee voor de overzeese markt komt echt in het gedrang. Dat is een gevolg van de manier waarop erin Europa fruit verhandeld wordt. De importeurs hier willen graag fruit verhandelen, maar gaan er vanuit dat de overzeese producenten al hun handel in commissie sturen en kijken vervolgens waar ze kunnen plussen. Maar leveranciers in landen als Chili, Colombia en Peru hebben inmiddels een outlet in tal van andere markten, zoals China, die weliswaar de beste kwaliteit eisen, maar daar ook een goede prijs voor willen geven. In mijn optiek moet de handelsmentaliteit hier veranderen en moet er veel meer vanuit de teler worden gedacht."
'Tuindersregio' Westland vervult een belangrijke functie in de import van fruit en op de Agro Business Club Westland draaide het om de succesfactor achter de explosieve groei van zachtfruit en exoten. Nordic Organic Food Fair en Natural Products Scandinavia

Het Zweedse Malmö stond tijdens de Nordic Organic Food Fair en het gelijktijdige Natural Products Scandinavia in het teken van biologische en natuurlijke voeding. Onder de ruim 400 exposanten was ook de Nederlandse AGF-sector vertegenwoordigd.

Dan is er half november een driedubbel feest bij Hartman Expeditie. Ze vierden de opening van de nieuwe locatie pal aan de A37 in Nieuw-Amsterdam, het 12,5 jarig bestaan én de aanstelling van de nieuwe directeur Sybo Prakken. Goed voor een mooi verslag met foto's.

De vaste ingrediënten zorgden weer voor een geslaagde AGF-kennis(sen)dag 2017. Pakweg 300 AGF'ers praatten elkaar bij en pikten nog wat kennis mee van de twee sprekers: trendwatcher Jan-Willem Grievink en behangkoning en voetballiefhebber John van Zweden. Stadion Excelsior was een prima gastheer en cateraar en sponsoren zorgden voor een goed gevulde goodiebag.


AGF Kennis(sen) dag

Deelnemers aan de kennis(sen) dag die uit het zuiden van het land richting kwamen waren verlaat. Er was een ernstig ongeluk met vrachtwagens gebeurd op de A29. De ene vrachtwagen was geladen met ongebluste kalk. De andere was een vrachtwagen die bananen vervoerde. Het slachtoffer is de chauffeur van deze kalkwagen. Bij de aanrijding was brand uitgebroken. De A29 was daardoor tot woensdagochtend in beide richtingen dicht.
Later in november nog een ongeluk met een vrachtwagen van Bakker Barendrecht waarbij een traumahelikopter werd opgeroepen.


Bron: Twitter-weginspecteur Jeroen.

100 jaar worden is niet veel bedrijven gegeven. Het kan wel gezegd worden voor Zalpak & Straatman en haar voorgangers. Het Almelose bedrijf is gespecialiseerd in de productie van vouwkarton en is sterk vertegenwoordigd in de voedselverwerkende industrie, AGF, verpakkingen voor industriële producten en verpakkingen voor consumentenproducten. Afgelopen vrijdag vierde het bedrijf haar eeuwfeest met haar medewerkers en relaties in het Polman-stadion in Almelo.


Ingrid Wensing te midden van Marnix van Kooij en Ronald Zwaga van de buitendienst

Het beursduo expoSE / expoDirekt – dat op 22 en 23 november plaatsvond in het Duitse Karlsruhe werd een succes genoemd. 454 standhouders uit 14 landen verrasten de ca. 7.000 bezoekers met innovaties op het gebied van machinerie, zaadgoed en jonge planten, verpakkingen en gewasbescherming, maar ook met verkoopmogelijkheden, verzekeringen en directe afzet. 


expoSE/exporDirekt

Groentenverwerkingsbedrijf Tuinderij Vers uit Brielle heeft de Rotterdamse ondernemersprijs gewonnen. Het bedrijf houdt zich bezig met het snijden, mengen en verpakken van groenten en fruit.
Joan Hanegraaf (Oerlemans) wint ondernemersprijs BizAwards Altena in de categorie ondernemer van het jaar. Door zijn inzet is Oerlemans Packaging uitgegroeid tot een bedrijf met 6 dochterondernemingen. Voormalig landbouwattaché Erik Smidt blikt terug op zijn vijfjarige verblijf als landbouwattaché op de Nederlandse ambassade in Moskou: "De Russische overheid wil af van de invoer van voedingsmiddelen."

Personalia
Collega's feliciteren Rens de Bruijne die al 35 jaar aan het roer staat bij Gottmann.

Commercieel directeur Ben de Jonge zei per 1 november Delinuts in goed overleg vaarwel. Er was een structureel verschil van inzicht over het te voeren commerciële beleid. Algemeen directeur Catharinus den Boon neemt voorlopig de commerciële taken en verantwoordelijkheden van De Jonge waar. 

Een 25 jarig jubileum voor Sjaak van der Meij (47), senior inkoper/verkoper bij The Greenery. Hij startte als inkoper bij Hagé International en vervult deze functie als senior nog steeds met verve.
Rens de BruijneAdrie en Francien Trimpe, foto RTV Vlissingen

De oudste groenteman van Nederland Adrie Trimpe (83) stopt na maar liefst 69 jaar. Adrie Trimpe hoopte na een ziekenhuisopname zijn werkzaamheden te hervatten maar helaas is het niet mogelijk de groentewinkel voort te zetten.


Geheel onverwacht overleed supermarktexpert Gerard Rutte op 55 jarige leeftijd.

Skal-directeur Margreet van Brakel kondigt een nieuwe carrièrestap aan. "De organisatie is in beweging en dat is wat ik mij ten doel had gesteld. Daarom is dit een logisch moment om te vertrekken", aldus de directeur die per 1 januari 2018 Skal Biocontrole gaat verlaten.
Ook een ander icoon uit de biologische sector vertrekt. Edith Lammerts van Bueren neemt afscheid van het Louis Bolk Instituut. Zij is de afgelopen 40 jaar een belangrijk beeldbepalend persoon geweest voor de ontwikkeling van de biologische landbouw in Nederland en Europa.

Dirian Boekhout vierde haar 50e verjaardag. Hoewel ze op de zaak niet meer actief is, zorgt 'oma' ervoor dat de kinderen wel op de zaak kunnen werken en zet ze ook tijdens beurzen als de Fruit Logistica nog graag haar beste beentje voor.


Ron Beijer (69) van Independent Fruit Trade kondigt aan vanaf 2018 afscheid van de sector, na een carrière van 45 jaar in de fruithandel.

Kort bedrijfsnieuws
Een grote overname in Spanje. Investeringsmaatschappij Cinven telt 450 mln euro neer voor Planasa, een multinational in de agrosector.
De Ierse gigant Total Produce breidt aanwezigheid in de VS uit. Ze kopen de helft van de aandelen van het Californische bedrijf The Fresh Connection.
In het Verenigd Koninkrijk zet Thanet Earth een zesde kas met belichte teelt voor smaaktomaten neer. Het VK moet op het gebied van voedselproductie meer zelfvoorzienend worden, zegt de topman Kingsley.
In Nederland werd Onions Specialties te Kruiningen overgenomen door TOP Taste. "De activiteiten van Onions Specialties sluiten uitstekend aan op die van TOP Taste. Beide bedrijven hebben als kernactiviteit het produceren en verkopen van gebakken uitjes", verklaart Arie Pronk van TOP Taste. 
FruitConnuqt kondigt daarentegen een scheiding aan met een van de oprichters Matthijs Nijhoff. Patrick Slobbe is aangesteld als commercieel directeur.
Neerlands Glorie Groente en Fruit B.V., de holding waar HAK deel van uitmaakt, neemt een meerderheidsbelang van 51% in de Duitse distributeur foodeko uit Viersen om HAK's positie op de Duitse markt te versterken en zijn afzet fors laten groeien.
De nieuwbouw Waterman Onions is klaar en in gebruik genomen. 
Schaap Holland uit Biddinghuizen vierde het 50-jarig bestaan met een avond voor telers, een feestavond voor het personeel en een open dag voor iedereen die het bedrijf eens van binnen wilde bekijken. De belangstelling was groot, de open dag trok naar schatting meer dan 1200 bezoekers.
Het team van SFI Rotterdam blies veertig kaarsjes uit. Het overzeese fruitimportbedrijf werd in 1977 opgericht door Dirk Schulz, die het vak in de zestiger jaren leerde in Hamburg in de tijd dat de fruitveilingen op hun hoogtepunt waren. Inmiddels hebben zoon Jan-Marc en Peter de Jongh de zaak overgenomen.
Kloosterboer Logistiek uit Zeeland kreeg de Logistiek Prijs van de provincie omdat zij vele jaren actief is in het Zeeuwse havengebied en zich heeft ontwikkeld tot een allround logistiek dienstverlener waar veel internationale ladingstromen worden afgehandeld. 
Pieter van Gog treedt terug als mede-eigenaar en directeur van Van Gog Groenteproducten. Van Gog zal integreren binnen de van Rijsingen Groep en volgend jaar verder gaan onder de naam vanRijsingenfreshservice. 

Roose AGF uit Uden bestaat 40 jaar net als het winkelcentrum waar de zaak vanaf het begin is gevestigd.Tot slot ter inspiratie voor een culinaire kerst de fotoreportage van de proeverij bij Landwaart Culinair. En ook al is het aanbod door de voorjaarsvorst kleiner dan andere jaren, Harrie Septer van Fruitmasters is al 25 jaar het adres voor wensappelen.
Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven