Special jaaroverzicht april

Vorst raakt fruitsector keihard


'Een eeuw geleden besloot een groep aardbeientelers uit de Bommelerwaard hun waar voortaan collectief af te zetten en vrijdag 31 maart, precies een eeuw later, viert Veiling Zaltbommel het honderdjarig bestaan. Een deel van de producten gaat inmiddels weg via bemiddeling, maar de veilklok wordt nog steeds in ere gehouden en de omzet van de Veiling is hoger dan ooit.


Met een druk op de knop, vuurwerk en slingers openden Ad Boeren (PUC Zachtfruit), Steven Martina (The Greenery) en Paul Depla (burgemeester Breda) zaterdag 1 april het nieuwe zachtfruitcentrum van The Greenery in Breda. Onder het motto Proef de Lente werd de opening van het centrum en de groeiende aardbeien- en aspergesector gevierd.

Op vrijdagavond 31 maart is Ger Verkerk, oprichter van Aardappelhandel Verkerk, na een ziekbed overleden. Ger Verkerk is 67 jaar geworden.
Na bijna 42 dienstjaren bij Combilo is Leen Weerheim 13 maart jl. welverdiend met pensioen gegaan. Om hem te kunnen bedanken voor zijn inzet, collegialiteit en vakkennis, heeft Combilo velen in de gelegenheid gesteld om bij 't Manneke in Berkel en Rodenrijs Leen de hand te schudden.

The Greenery heeft het nettoresultaat over 2016 verdubbeld. De nettowinst steeg van 4,1 miljoen euro in 2015 naar 9,0 miljoen euro in 2016. De omzet daalde 6,9% tot 1,030 miljard euro. De verbetering van de winst is gerealiseerd ondanks een lagere bruto bijdrage door kosten verlagingen waaronder lagere financieringslasten. De directie verwacht dat de afzet bij met name Retail klanten verder blijft groeien.


Dit jaar viert de Rotterdamse importeur groothandel Wijnand de Mooij haar 50-jarig jubileum. Momenteel vindt er een interne verbouwing plaats om het pand op de Rotterdamse groothandelsmarkt toekomstbestendig te maken. "Sinds we tien jaar geleden zelf zijn gaan importeren uit Italiƫ, Spanje en Frankrijk, heeft de groei van ons bedrijf een enorme vlucht genomen. Die lijn trekken we de komende jaren graag door", vertelt Wijnand.


Veel relaties, familieleden en andere belangstellenden maakten zaterdag 8 april van de gelegenheid gebruik om de upgrade van Versland Selection te komen bekijken. Versland Selection is gespecialiseerd in bladgewassen & radijs en heeft zich in de loop der jaren opgewerkt tot marktleider. Versland verzorgt de afzet voor een groeiende groep Nederlandse en Belgische telers


Op woensdag 19 april 2017 is de heer Jan Tuinstra benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Burgemeester Ada Grootenboer-Dubbelman van de gemeente Goeree-Overflakkee reikte de Koninklijke Onderscheiding uit in "Ons Huis" in Herkingen.Tuinstra -in 2004 droeg hij zijn aardappelhandel over aan zoon Wim - is een vrijwilliger pur sang. Zo was hij 47 jaar voorzitter van de Stichting "Ons Huis". Of het nu ging om de bouw van een verenigingsgebouw, de aanschaf van inventaris, of het organiseren van activiteiten, de heer Tuinstra heeft zich altijd met veel enthousiasme ingezet om het beste voor Herkingen te realiseren. Rob Baan van Koppert Cress werd gedecoreerd als Officier in de Orde van Oranje Nassau.


50 tot 75% van de oogst in Belgisch Limburg is naar schatting beschadigd. Vooral appelen hebben een klap gehad, omdat die bijna allemaal in volle bloei staan. "Producenten hadden het niet slechter kunnen treffen met het tijdstip", vertelt Leen Jolling, adviseur Tuinbouw van de Boerenbond. "Het was precies het verkeerde moment: bijna alles stond in volle bloei. We gaan een veel kleinere appeloogst krijgen dit jaar." Naarmate de dagen verstrijken na de (zware) nachtvorsten in de periode van 19 tot 21 april, blijkt steeds meer dat van de Europese fruitsector Zuid-Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland en Noord-Italiƫ het zwaarst getroffen zijn


Om de inwoners van Senegal ook in de tweede seizoenshelft - als de grenzen dicht zijn voor import - van uien te voorzien, is J.P. Beemsterboer Food Traders in Notto Diobass een project gestart om zelf uien te gaan telen op een areaal van 100 hectare. Vrijdag is het project officieel geopend door Minister van handel Alioune Sarr in het bijzijn van de Nederlandse ambassadeur Theo Peters en tal van lokale inwoners.


Transportwerknemers als vrachtwagenchauffeurs krijgen er de komende drie jaar stapsgewijs in totaal 10 procent salaris bij. De lonen gaan met zo'n drie procent per jaar omhoog. Vakbonden en werkgevers in de branche hebben dat afgesproken. We stelden enkele AGF-vervoerders de vraag of ze deze stijging kunnen hebben.

FruitMasters heeft dinsdag 25 april tijdens de Algemene Ledenvergadering haar cijfers gepresenteerd over 2016. FruitMasters sluit het jaar 2016 positief af met groei in volume en omzet ten opzichte van het vorige jaar. De resultaten vormen samen met de investeringen een positieve basis voor de toekomst. Fruitmasters heeft in 2016 een iets hogere omzet gerealiseerd dan in 2015. Het nettoresultaat van het bedrijf ligt echter lager: 129.000 euro tegenover 464.000 in 2015


ZON heeft 2016 afgesloten met een omzet van 295 miljoen euro (319 miljoen in 2015), maar wist desondanks het netto-bedrijfsresultaat van ruim 800.000 euro op peil te houden. Directeur Michiel van Ginkel geeft in dit interview een inkijkje achter de jaarcijfers, de opwaardering van de klok, het veilen van Spaans product, het GMO-pauzejaar en de aspergewinkel. "We gaan actiever de markt op richting klanten en telers!"

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven