Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Special Jaaroverzicht 16-30 mei 2017

Vorstschade in Polen, nieuwe AGF-bedrijfspanden en problemen in Calais

In mei werd de schade opgemaakt van de vorst, die ook Polen trof. Bart Lieseborghs van het Belgische Lieverfruit is teeltadviseur in Polen. Hij geeft aan dat de raming van 40 procent een schatting is voor de totale oogst, inclusief oude rassen en industrie. Volgens hem kon de schade van het fruit dat er nog wel hangt, oplopen tot 75 procent. Het zou gaan om het zwaarste tekort aan appelen in 50 jaar.


Ook vond in mei vond de Algemene Leden Vergadering (ALV) van GroentenFruit Huis plaats. Tijdens de bijeenkomst stond de duurzaamheid centraal. Voorzitter Kees Wantenaar blikte terug op een 'redelijk' 2016 en begin van 2017, waarbij er met name in het fruit wel wat aderlatingen zijn te melden vanwege hagel- en vorstschade. Daarnaast werd er gesproken over verschillende onzekerheden, zoals de acties van Trump, het uittreden van Groot-Brittannië uit de EU en ook dichterbij huis omdat er destijds nog geen kabinet was. 


Halverwege mei zijn er helaas ook twee AGF'ers overleden. Het gaat in dit geval om Joop Sealtiel van Seba Fruit. De eigenaar was gespecialiseerd in de import van Spaanse sinaasappelen. Hij verkocht destijds Seba Fruit aan Allfru, dat later opging in Zoutewelle. Collega's herinneren hem als een handelaar pur sang. Ook AGF-duizendpoot Gabriël Verduyn overleed in dezelfde maand. Hij is 90 jaar geworden.


Toch waren er ook leuke dingen te melden tussen 16 en 30 mei. Vrijdag 19 mei vond de officiële opening plaats van het nieuwe bedrijfspand van Kiremko. Het bedrijf uit Montfoort ontwerpt, produceert en installeert machines en complete productielijnen voor het maken van frites, chips en diverse andere aardappelproducten. Jonger dan ooit vierde het bedrijf tevens haar 50 jarig bestaan met een spectaculaire openingsshow. Secretaris-generaal van het Ministerie van economische zaken Maarten Camps verzorgde de openingstoespraak en Illusionist Hans Klok zorgde voor een magische opening van het nieuwe pand. 


In mei waren er meer bedrijven die in hun nieuwe pand konden. Euro Gijbels Spanje is al jarenlang actief in Spanje en opende daarom een vestiging in het land. In totaal gaat het om een ruimte van 2000 vierkante meter. Ook Hannon Logistics verhuisde in de vijfde maand van het jaar van een bestaand pand op ABC Westland naar een geheel nieuwe vestiging op het gespecialiseerde agri & food terrein in Poeldijk. Hannon is één van de toonaangevende Ierse transportbedrijven voor gekoeld en algemeen goederenvervoer. De organisatie vervoert dagelijks groenten en fruit, vlees, zuivel, snijbloemen, planten en algemene goederen vanuit vestigingen in Ierland en Nederland door heel Europa.


Bij het management van Arava Export Growers vond er in mei een verandering plaats. Na 15 jaar werkzaam geweest te zijn bij het bedrijf, verliet de directeur van Arrava, Itzhak Vizenberg, de zaak. De nieuwe directeur, Itamar Levy, werd door de aandeelhouders naar voren geschoven om het bedrijf naar nieuwe hoogten te leiden. 

Tijdens de beurs voor Private Label Manufacturers Association (PLMA) was AGF.nl aanwezig in de RAI Amsterdam om te zien wat te laatste ins en outs zijn op het gebied van private label. 

Ook waren er opvallende nieuwswaardigheden te melden tussen halverwege en eind mei. Bij komkommerteler IJsselgrow uit IJsselmuiden werden er in die maand 2660 EPS klapkratten gestolen. Dieven forceerde de roldeur van het bedrijven, waarna zij de kratten buit maakten. Rob Baan hoopt in mei dat de Belastingdienst hem een boete oplegt. Hij vindt het raar dat gezonde voeding belast wordt en hij weigert daarom een werkgeverstoeslag te betalen over iets dat gezond is. In mei geeft Marcel van Bruggen van ABC Logistics aan dat de problemen in Calais rond de zomermaanden altijd weer toenemen. Meerdere vrachtwagenchauffeurs in Calais zijn eind mei belaagd door migranten. En dat is opvallend, na maanden zonder tumult. Er zijn meldingen van doorgesneden banden, vernielingen aan ruiten en ook raakte een chauffeur gewond aan zijn gezicht nadat hij werd bekogeld met stenen. Franse media spreken over de eerste georganiseerde aanval sinds de grote ontmanteling van 'de jungle' in oktober 2016.