Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Spanje in opkomst als grote knoflookleverancier

Knoflookproductie verschuift van Noord- naar Zuid-Amerika

In de Verenigde Staten is er in de aanvoer van knoflook momenteel een gat ontstaan vanwege de overgang van het Californische naar het Mexicaanse en Zuid-Amerikaanse seizoen. Het grootste gedeelte van de knoflook die uit Zuid-Amerika afkomstig is minder in trek op de Amerikaanse markt en daarom zullen de prijzen hoog blijven. 

"De nieuwe oogst uit Californië is binnen en komt momenteel uit de opslag," vertelt Mark Wilson van Wolson Produce in Californië. "In Mexico is de oogst ook grotendeels klaar. We telen vooral witte knoflook in het noorden van Baja in Californië maar ook in Central Valley. De oogst was kleiner dan eerdere ramingen. De hittegolf in juni speelde hierin een rol en heeft ook voor kleinere maten gezorgd. De markt is beter met marktprijzen tussen de €37,80 en €54,60. Dit is redelijk normaal voor deze tijd van het jaar. Deze situatie is de laatste drie jaar al zo geweest, sinds China niet meer zo actief is op Amerikaanse markt."Zuid-Amerika aan de beurt als grootste leverancier
Chili en Argentinië zijn nu grote leveranciers aan Noord- en Zuid-Amerika. Hun aanvoer naar de Verenigde Staten zal echter beperkt zijn omdat deze landen met name Chinese knoflook telen, een soort waar op de Amerikaanse markt minder vraag naar is. 

Wilson vertelt dat de eerste ladingen Chileense en Argentijnse knoflook al onderweg zijn en deze week in Mexico aan zullen komen, kort daarna gevolgd door de eerste volumes uit de oostkust. Zuid-Amerika richt zich op de Europese en Latijns-Amerikaanse markt omdat het vooral Chinese knoflook levert. Deze variant is in de Verenigde Staten niet in trek, hoewel de grote maten toch hun weg naar de Noord-Amerikaanse markt weten te vinden."

Spanje ontpopt zich tot grote speler
De laatste jaren heeft China haar knoflookexport naar de Verenigde Staten op een laag pitje staan. Dit wordt volgens Wilson vooral veroorzaakt door de aangescherpte regels van de Amerikaanse regering omtrent importheffingen. Hij merkt daarnaast op dat Spanje haar aanwezigheid op de knoflookmarkt de laatste jaren flink heeft uitgebreid. 

"De Amerikaanse regering is er in geslaagd China te weerhouden van het dumpen van knoflook door de wetgeving aan te passen en strengere importheffingen in te voeren. Voorheen wisten sommige Chinese verladers deze te omzeilen door hun bedrijven stil te leggen en op een andere naam over te schrijven. Hierdoor bleef voor miljoenen dollars aan importheffingen onbetaald, waardoor de knoflookprijzen de laatste jaren zijn gestegen." 

"De belangrijkste factor is de laatste tijd de groei van Spanje als knoflookproducent," vervolgt Wilson. "Dit land is in opkomst als belangrijke speler op de knoflookmarkt. Het Spaanse seizoen begint eind juli, begin augustus en het land concurreert rechtstreeks met Californië en Mexico. Spanje heeft een ontvankelijke markt voor witte knoflook gevonden en we zien goede groeikansen voor dit land. Eén van de redenen hiervoor is dat zij op kosten kunnen concurreren. Alle fases van de knoflookteelt vereisen handwerk, van het oogsten tot het schoonmaken en verpakken, wat inhoudt dat de arbeidskosten een grote rol spelen binnen deze sector."


Voor meer informatie:
Mark Wilson
Wilson Produce
Tel: +1 (760) 455-5068
Publicatiedatum: