Geraci: specialist in Italiaanse cactusvijgen

"Nadat ik me jarenlang alleen bezig heb gehouden met het verbouwen van groenten en fruit ben ik nu ook begonnen met het verkopen ervan, omdat ik mezelf niet herkende in een systeem waarvan ik dacht dat het niet helemaal juist was. Maar ik wil niet generaliseren, want in deze sector zijn veel serieuze en professionele mensen werkzaam." Dat zegt Giorgio Geraci, landbouwondernemer van het gelijknamige bedrijf dat is gevestigd in Mazzarino (Sicilië).


Giorgio Geraci in zijn magazijn in Mazzarino

Het bedrijf beslaat een oppervlakte van ongeveer 20 hectare, waarvan 8 hectare vol staan met cactusvijgen, 5 hectare met abrikozenplanten, 4 hectaren met amandelbomen en verder worden er datterino tomaatjes geteeld in een kas die ongeveer 3000 vierkante meter grond in beslag nemen. Bij het gehele productieproces wordt gebruik gemaakt van geïntegreerde gewasbescherming.

"In 2002 nam ik het over van mijn vader. Het bedrijf bezat toen 7 hectare en in de jaren is het doorgegroeid tot de huidige 20 hectare met in het midden een moderne kas. Na een aantal slecht ervaringen met de levering van mijn producten, was ik humeurig en begon ik zelf met de verkoop van mijn producten vanuit een gehuurd magazijn. En zo is dit avontuur begonnen," vertelt Geraci.


Cactusvijg in een generieke doos

"De eerste jaren waren rampzalig. Ik maakte veel verlies, maar ik gaf niet op en ging onverschrokken door met mijn werk. En nu, 3 jaar later en na veel marktonderzoek, heb ik verkooppunten in het buitenland, waaronder in Frankrijk, Nederland en België, die zojuist aan de distributie zijn toegevoegd. Daarom heb ik besloten om een magazijn te bouwen bij mijn bedrijf, met machines die nodig zijn voor het verpakken van de producten. Dat is erg belangrijk, met name voor de cactusvijg en de perzik," gaat Geraci door.


Cactusvijgen in een merkdoos met als bestemming Frankrijk

Nu verkoopt deze kleine, maar goed georganiseerde onderneming 70% van haar producten aan het buitenland met marges die 10 jaar geleden nog ondenkbaar waren.

"Het was moeilijk, vooral in het begin," herinnert Geraci zich, "maar ik had er geen spijt van dat ik deze weg was ingeslagen: ik ben van niemand afhankelijk, alleen van de kwaliteit van mijn werk en ik blijf steeds op zoek naar nieuwe commerciële mogelijkheden, technologieën en producten om te verbouwen."


Cactusvijgen zijn ook verkrijgbaar in verpakkingen van 500 gram


"De volgende uitdaging is om kersenbomen te planten want uit een van de vele marktonderzoeken die ik heb gedaan, blijkt dat dit het rendement van mijn bedrijf kan vergroten. We moeten diversifiëren als we resultaten willen zien, want mocht het zo zijn dat de teelt van een ras niet goed gaat, dan is er altijd een ander ras dat me wel van kersen kan voorzien en eventuele verliezen kan compenseren. Bedrijven die slechts een soort telen zullen gaan verwijden ten voordele van degene die gediversifieerd zijn, waarbij het karakter van de specialisatie behouden blijft," legt de teler uit.


Geraci bij zijn cactusvijgen

"Dit jaar was symbolisch voor het begrip van het belang van diversificatie omdat de droogte van de zomer voor elke gewas (kleine) problemen meebracht. Het kaliber van het fruit was lager dan de norm, ook al kende het seizoen over het algemeen een goed einde dankzij het regelmatige irrigeren," concludeert Geraci.

Tot slot nog wat feiten over dit bedrijf, dat sinds 2009 een GlobalGAP certificering heeft: produceert en verkoopt jaarlijks ongeveer 400 ton cactusvijgen, 100 ton abrikozen, 50 ton perziken, 10 ton amandelen en ongeveer 20.000 kilo van de datterino tomaatjes.

Contact:
Azienda Agricola Giorgio Geraci
C/da San Cono Sottano Sn
93013 Mazzarino(CL) - ITALIA
Tel.: +39 3291222214
Email: gergiorgio@alice.it

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven