Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Spanje verwacht tussen de 45.000 en 50.000 ton te oogsten

"Markten verkiezen Spaanse Fuerte avocado boven Israëlische Ettinger"

De Spaanse avocado-oogst is van start gegaan. De eerste verzending van de Bacon avocado's vond plaats vanuit de regio's Costa Tropical en La Axarquía. "De prijzen bleven hoog totdat de Ettinger avocado's uit Israël aankwamen," aldus Óscar Ramírez, manager van Tropico Spain.

"In november zien we vaak een piek in de export van Israëlisch fruit en dit drukt meestal de prijzen. We beginnen nu met het vermarkten van de eerste Fuerte avocado's, ook met groene schil, die tot eind januari beschikbaar blijven en die door veel consumenten worden geprefereerd boven de Ettinger. Daardoor zijn de Fuerte avocado's in het voordeel wat prijzen betreft."



Volgens Ramírez verwacht Spanje een avocado-oogst die vergelijkbaar is met die van vorig jaar. Deze zal schommelen tussen de 45.000 en 50.000 ton en de kwaliteit en afmetingen zullen vergelijkbaar zijn.

Op dit moment zijn er op de Europese markt voornamelijk Hass avocado's verkrijgbaar, afkomstig uit Chili en -in mindere mate- uit Mexico en Kenia. De eerste Hass avocado's van Spaanse bodem verschijnen medio november, de tijd van het jaar waarin de prijzen vaak iets hoger zijn.

Voor de Chileense Hass avocado's worden momenteel in Europa hoge prijzen betaald omdat de lokale en Noord-Amerikaanse markten de hele maand oktober behoorlijk sterk waren. De Chileense exporteurs verschepen ongeveer 30% van hun fruit naar Europa.

Tropico verkoopt jaarlijks ongeveer 10 miljoen kilo avocado's, waarvan 50% in eigen land wordt geteeld -voornamelijk van oktober tot april- terwijl de andere helft wordt geïmporteerd uit andere landen.



Terwijl de avocadoteelt wereldwijd groeit vanwege de enorme vraag, is die rondom Malaga nog steeds beperkt. Dit komt door de onzekerheid op het gebied van de watervoorziening, waardoor uitbreiding van het areaal beperkt blijft. "Tot dit probleem is opgelost, durven de telers niet meer avocado's te planten," aldus Ramírez. "Er worden tests gedaan in andere Spaanse teeltgebieden, maar we weten nog niet of deze geschikt zijn voor de avocadoteelt. Er moet namelijk niet alleen voldoende water beschikbaar zijn, maar ook moeten de temperaturen hoog blijven."

Volgens Ramírez is de hoeveelheid beschikbare avocado's relatief beperkt vanwege de grote vraag. "Als we meer avocado's zouden hebben, zouden we ze zonder problemen kunnen verkopen. Europa is onze afzetmarkt en momenteel hoeven we nog niet verder te kijken omdat deze markt al onze avocado's afneemt. Als we op nieuwe markten zouden gaan opereren, zou dit ertoe leiden dat we onze huidige markten niet goed meer kunnen bedienen."

Voor meer informatie:
Óscar Ramírez
TropiCo Spain (Exceltrop S.L.)
T: +34.951.237.967
M: +34.677.926.313
oramirez@exceltrop.es
www.tropicospain.com
Publicatiedatum: