Keniaanse telers krijgen groter marktaandeel zodra EU-subsidies verdwijnen

Keniaanse telers zullen een groter marktaandeel krijgen nu de Europese Unie heeft toegezegd om eind januari te starten met het verlagen van exportsubsidies conform een historisch besluit dat in Nairobi door de Wereldhandelsorganisatie (WTO) werd genomen.

Exportsubsidies omvatten een scala aan krediet- en garantieschema's die worden verleend aan handelaren in de EU om hun producten goedkoper te maken op buitenlandse markten. Deze stimulansen zijn onder andere: compensatie voor forex-verliezen, vergoeding van transportkosten en belastingkortingen voor wat betreft exportproducten.

Naast deze stimulansen wordt er ook op de afzonderlijke nationale niveaus steun verleend aan telers, zodat hun productiekosten lager uitvallen. In de loop der jaren hebben deze exportsubsidies EU-exporteurs in staat gesteld om het marktaandeel van hun producten in ontwikkelingslanden te vergroten, terwijl de subsidies tegelijkertijd de prijzen op de wereldmarkt laag hielden.

Kenia zelf exporteerde in 2016 groenten ter waarde van 119 miljoen euro naar de EU, zo blijkt uit door de Europese Commissie gepubliceerde gegevens. De 28 lidstaten van de EU hebben een ontwerpschema opgesteld waarin staat dat het terugbrengen van exportsubsidies begin februari in zal gaan mits de leden er geen bezwaar tegen aantekenen. In een verklaring zei de voorzitter van de WTO-landbouwcommissie, Alf Vederhus, dat de EU het tweede lid is dat subsidies zal gaan afschaffen na Australiƫ. "De EU heeft namens de 28 lidstaten een wijziging van het beleid toegezegd conform het historische besluit van de WTO-leden uit 2015 om landbouwsubsidies af te schaffen," aldus Vederhus.

Bron: businessdailyafrica.com

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven