Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Australië in de ban van schuldslavernij bij fruitplukkers

Een Maleisische journalist die undercover ging om uitbuiting bij de fruitpluk in Victoria aan de kaak te stellen, meldt dat werknemers min of meer in schuldslavernij gevangen zitten, zodat ze op de bedrijven gehouden kunnen worden.

Saiful Hasam, een verslaggever van Utusan Malaysia, was getuige in een onderzoek naar hedendaagse slavernij. Hij had het over 'duizend trieste verhalen' die hij opving tijdens zijn twee weken bij een fruitteler in Swan Hill, in het noorden van Victoria.

De fruitplukkers, die vaak illegaal waren, werden naar Australië gelokt met beloftes van een hoog salaris, aldus Hasam. Zodra ze aankwamen bleek dat ze maar een schijntje uitbetaald kregen terwijl ze in overvolle panden moesten verblijven tegen een buitensporig hoge huur. Dat leidde feitelijk tot een vorm van schuldslavernij. Hasam waarschuwde de onderzoekscommissie dat deze vorm van uitbuiting nog steeds op grote schaal plaatsvindt.

Hasam arriveerde vorig jaar in Australië en deed zich voor als fruitplukker, bereid om zwart te werken. Hij kreeg 110 Australische dollars (73 euro) voor 24 uur werk. Ongeveer 80 dollar (53 euro) moest betaald worden als huur voor een klein pand dat hij met elf andere werknemers -voornamelijk Maleisiërs- moest delen. Zijn voorman stak doodleuk 10 dollar in z'n eigen zak, zodat Hasam slechts 20 dollar (13,20 euro) overhield.
 
"Het is eigenlijk altijd weer hetzelfde trieste verhaal," aldus Hasam. "Duizend trieste verhalen met steeds hetzelfde thema. De mensen hebben het erg zwaar. De nieuwkomers blijven maar denken: 'Vandaag zoveel bomen plukken, alleen nog maar voor de huur. En daarna is het nog keihard werken, puur om eten te kunnen betalen.' Ik heb ervaren dat ze vaak net genoeg verdienen voor alleen hun eten en de huur. Dit is zeer oneerlijk voor de werknemers, omdat ze heel hard werken."
 
Hasam heeft Fairfax Media geholpen met een documentaire over de branche die vorig jaar werd voltooid en een extra impuls gaf aan de invoering van wetgeving tegen hedendaagse slavernij in Australië. Momenteel wordt onderzocht hoe dergelijke wetgeving zou moeten functioneren en Hasam is inmiddels naar Maleisië afgereisd om daar te getuigen.
 
Lees meer via theguardian.com
Publicatiedatum: