Mexicaanse limestelers willen wereldwijd afzetten

Limestelers in de Mexicaanse staat Jalisco willen hun horizon verbreden door hun teelt te moderniseren en de voedselveiligheid te verbeteren. Dit doen zij in het kader van een agro-industriële strategie, die deze Mexicaanse staat tot een sterke speler op de internationale limesmarkt heeft gemaakt.

Camacho Barreto: ''Wij willen een kwaliteit bereiken die alleen geschikt is voor de export. Dit doen wij onder andere door het behandelen van de bomen en de bladeren, het irrigeren met meststoffen en het snoeien van de bomen. Wij stappen steeds meer over naar de biologische teelt, zo mogelijk 100%. Ook werken we aan de kwaliteit van de grond." Camacho geeft leiding aan een coöperatie van limestelers uit Jalisco, die hopen te kunnen concurreren met Azië, Europa of Canada om hun positie als leverancier aan de Verenigde Staten. Rodolfo Gerardo Ramírez Zárate, limesteler uit Jalisco: ''Onze bedoeling is dat de limes de kwaliteit bereiken die geschikt is om naar de Verenigde Staten te exporteren." Volgens het Ministerie van Landbouw (Sagarpa) is Jalisco de beste staat voor verschillende producten op nationaal niveau. Onder deze producten bevinden zich bessen, watermeloen, groene tomaat en avocado. 

Samenwerkingsverband
In de omgeving van San Martín werken 95 telers op 1500 hectare samen met de limesteelt, die wordt gewaardeerd om zijn sapgehalte en zuurgraad. Ramírez, één van deze telers: ''Ik heb 4,5 hectare, mijn bomen zijn 3 jaar oud en iedere 40 dagen haal ik grote hoeveelheden limes van de bomen. 80% hiervan is bedoeld voor de export. Je moet een goed irrigatiesysteem hebben. Ik heb momenteel twee druppelirrigatiesystemen per boom en wij irrigeren twee keer in de week acht uur lang."

Camacho heeft een netwerk van 60 telers die hun producten al naar de Verenigde Staten en Duitsland hebben geëxporteerd. Zij hebben gekozen voor één van de modernste verpakkingsmachines, waarin zij €222.000 hebben geïnvesteerd. ''De machine bepaalt met sensoren welke limes geëxporteerd worden en welke niet. Je merkt gelijk het nut van deze machine. '' Camacho heeft al met verschillende afnemers gesproken uit Kazachstan en Chili die geïnteresseerd zijn in avocado's en limes uit Jalisco. Dit jaar is de productie bemoeilijkt door de aanwezigheid van een worm die in de bladeren van de limesbomen zit. Hierdoor hebben de bladeren niet de juiste fotosynthese. De bestrijding gebeurt in overstemming met de normen die daarvoor zijn opgesteld door de EU en de VS. Op een 8-urige werkdag kunnen 20 arbeiders 6 ton limes plukken, waarmee ze een salaris verdienen van €1,60 per uur.
De organisatie van Camacho is momenteel bezig met het ontwikkelen van een logo, waarop staat waar limes precies vandaan komen.

Bron: EFE

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven